Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сглобяване на слънцето“ - поетична метафора за болното ни време, в което търсим истини

Лидия Гълъбова от Чехия: Не трябва да мълчим, истината винаги е силна

Снимка: личен архив

Тя е българка, но живее в Чехия още от 90-те години на миналия век. Не е емигрирала, а просто криволиците на съдба й се преплитат с водовъртежа на обществено-политическите промени, настъпили по това време в България. И така, без да планира живот зад граница, Лидия Гълъбова е принудена да замине, притисната от несигурния живот и липсата на постоянна работа. Заминава за красивата Прага, но и там дълго време продължава да сънува трудностите в работата и борбата за справедливост, които е загърбила в България. Повече от 20 години в странство, Лидия Гълъбова не спира да мисли за старата къща и за близките си, които я карат да се връща все по-често в родината. В зряла възраст започва да пише стихове и проза, изпълнени с емоция, носталгия и спомени за детството, за първата любов и всичко останало тук и отдавна изгубено. Лидия Гълъбова сега отново е в България, за да представи последната си поетична книга, в която тъгата сякаш се усилва, причинена от загубата, която й нанася пандемията. „Заглавието е красноречиво – „Сглобяване на слънцето“ – то е метафора на душата, на живота.  На кого би му хрумнало да сглобява нещо? Очевидно на този, който е забелязал, че нещо е счупено?“ – казва издателят Ана Боянова:

Лидия не е единственият автор и човек, който се събира парче по парче след тежко изпитание. Чрез книгата тя сглобява душата си, своето минало, сглобява мозайката на своя живот. Случвало се е на повечето от нас да подтиснат болката и да потърсят изход и трансформация в нещо друго. Лидия загуби скъп човек тази година и то нелепо, защото той си отиде не от тежка болест, а от Ковид. Преживявайки своята болка, тя пише стихове и се получава така, че всичко, което би я наранило и унищожило, сега я въздига, и тя като цвете разтваря листата си чрез проникновена поезия.“

В България Лидия Гълъбова е завършила българска филология в Софийския университет. Винаги е подхождала с респект и внимание към думите – и в работата си като сценарист в БНТ, и като редактор в програма „Хоризонт“ на БНР.  Тук е научила ценни неща за себе си и за професията, гордее се и със свои интервюта, оставени в „Златния фонд“ на БНР. „Сглобяване на слънцето“ написах докато бях под карантина“ – казва Лидия Гълъбова.

Не трябва да мълчим в никакъв случай, особено хората, които боравят добре с думите. Със словото трябва да се внимава, защото празнословието и лъжите са равносилни на престъпление. Истината винаги е силна, тя винаги си пробива път. Когато човек се чувства уязвим или наранен, писането е начин да се съхрани. Да общуваме – това е спасението. Разсъждавам за затварянето при пандемията и го приемам като метафора – сега е трудно да дишаме, с маска на лицето не можем и да говорим, затова трябва да се замислим какво дишаме и какво говорим.“

Сънародничката ни от години работи като уредник в Националната галерия на Прага. Казва, че това й дава много, защото този европейски град обогатява културата на човека със своята богата история, много музеи и галерии. „В душата си оставам българка и скоро ще се върна да живея постоянно в родината“ – казва Лидия Гълъбова:

„Да уважаваме повече града, в който живеем и да го пазим чист, това ми се иска да се промени у нас. Чехите много обичат Прага. Не че ние не се гордеем със столицата си, но не сме свикнали да подреждаме и почистваме около домовете си. А трябва да пазим чистота, външна и душевна, от това зависи и стандартът ни на живот. Иска ми се да можем да правим всичко с желание, с обич и с доверие помежду си, защото виждам как губим човешкото си общуване с другия. Но пък съм оптимист, защото в България идват нови поколения, които пътуват, нямат комплекси, има много еродирани и интелигентни българи. Чака ни по-добро бъдеще.“

Стихове на Лидия Гълъбова вече са преведени и издадени на чешки език. Тя се радва на признателната чешката публика. Канена е често да представя свои творби на различни литературни вечери в чешката столица.

 Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57