Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свети Димитър – закрилник и чудотворец

Икона на Свети Димитър от Несебър, XVI- XVII в.
Снимка: nessebarinfo.com

В българската традиция Димитровден е сред най-тачените и обичани празници. Източното православие чества паметта на Свети Димитър Мироточиви на 26 октомври. На същата дата е и народният Димитровден, свързван с поврата в годишното време. Вярва се, че от този ден започва зимата.

Във фолклорните представи свети Димитър е брат-близнак на свети Георги. И двамата са светци-конници, и двамата имат връзка със земеделските дейности – на Гергьовден ритуално започва работата на полето, тогава собствениците на земи и стада се договарят с ратаи, пастири и пр. На Димитровден се разплащат с тях и ги освобождават.

Както е известно от житието му, свети Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца. Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър.

В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. В някои предания св. Димитър е брат на архангел Михаил, който взема душите на мъртвите. В други е племенник на света Петка и света Неделя.

У нас Димитровден винаги е голям празник. Някога се събирало цялото семейство и всички гурбетчии, наемни работници, слугини гледали да са у дома за празника. Често цели селища избирали свети Димитър за свой покровител. Затова на много места още от Петковден (14 октомври) започвали домашни служби и общоселски курбани.

Голямата почит към светеца е възпята и в редица народни песни. Сред тях избираме „Свети Димитър три църкви гради“ в изпълнение на Даниел Спасов и Милен Димитров, включена в техния албум „Тайнството на обреда“.

Песента разказва как Чудотворецът гради три църкви – в едната ще кръщава, във втората ще венчава, а в третата ще прощава.

Честит празник на всички, които празнуват имен ден днес – Димитър, Димитричка, Димо, Митра и пр.!

Още от категорията

С празника на св. Андрей Първозвани започва поредицата от зимни празници

Честван в последния ден на ноември, в народните традиции Андреевден се осмисля като част от коледно-новогодишния празничен цикъл. Много от ритуалите, свързани с тази дата, се изпълняват и до днес. А дори най-младите у нас са чували поверието,..

публикувано на 30.11.21 в 07:00

Средище на родолюбие и познание в „Долината на чановете“

Тази година Националното училище за фолклорни изкуства в родопското селце Широка лъка навлезе в половин вековния си юбилей. С уникалното си профилирано обучение по народно пеене, традиционни български инструменти и танци, то се утвърди в средище за..

публикувано на 02.11.21 в 14:13
Стефка Бонева и нейните съмишленици искат да да възродят блясъка на бусинската керамика

След дълго затишие в село Бусинци отново се завъртя грънчарското колело

Бусинци вече не е само географско понятие на картата на България. Малкото село, разположено сред красивите хълмове на историко-географската област Знеполе, посреща все повече хора, заради възможността да се запознаят с една забравена традиция, която..

публикувано на 20.10.21 в 10:17
Подкасти от БНР