Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БАН избра четирима нови академици

Просветният министър стана академик

Снимка: Ани Петрова

Събранието на академиците избра четирима нови академици на Българската академия на науките – БАН. Сред тях е и служебният министър на образованието акад. Николай Денков. Той е роден през 1962 г. и е световноизвестен химик. Класиран е сред първите 2 % от най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет.

Новоизбран академик е и математикът Олег Мушкаров. Той е роден през 1951 г. Има световен принос в направления като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика. Работи в Института по математика и информатика на БАН.

Сред новите академици е и роденият през 1964 г. Николай Витанов. Той е водещ учен по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи. Поставен е в класацията на Станфордския университет сред първите 2 % от най-добрите учени в света. В момента е зам.-ректор в Софийския университет.

В същата престижна класация е и четвъртият новоизбран академик – Константин Хаджииванов. Той е роден през 1958 г. и е световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите. Работи в Института по обща и неорганична химия на БАН.


Още от категорията

Швейцария изисква резултат от PCR тест за влизане на своя територия

От днес пристигащите в Швейцария трябва да представят тест, направен до 72 ч. преди влизане в страната, съобщи външното ни министерство. Новото правило важи за всички граждани, навършили 16 г., независимо дали са ваксинирани или преболедували Covid-19...

публикувано на 04.12.21 в 16:34

Коледното издание на пловдивския „Капана фест“ се „клонира“ и в София

Базарът за творчески индустрии „Капана фест“ в артистичния квартал на Пловдив ще се състои от 17 до 26 декември. Преди това обаче коледния дух на този пловдивски квартал ще усетят и почитателите на фестивала в София, при това без да напускат..

публикувано на 04.12.21 в 13:25

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

С оглед динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и открития нов вариант „Омикрон“, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. Ако все пак това се налага, следва да имате предвид..

обновено на 04.12.21 в 11:29
Подкасти от БНР