Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инфлационните фактори се усилват

Пламен Димитров: Има опасност от бунтове

Снимка: БГНЕС

Инфлационните фактори се усилват. Цените продължават да се покачват. Прогнозата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) е годишната инфлация да надхвърли 6 %. Затова от синдиката настояват да има втора актуализация на държавния бюджет за 2021 г. Тя трябва да компенсира поскъпването.

Синдикатите искат вдигане на заплатите с 12,5 %, а минималната заплата, за която работят над 500 000 заети, от 1-ви ноември да стане 350 евро (700 лв.).

Пламен Димитров

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска спешно да се разшири енергийното подпомагане през зимата. 1,66 млн. българи или 24 % от населението живее под прага на бедността. 1,2 млн. от тях са пенсионери. Има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013 г., предупреди синдикалистът.

Снимки: БГНЕС, архив

Още от категорията

Министерски съвет

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази..

публикувано на 02.12.21 в 10:08

Рекордно високи цени на тока, рекордна печалба на НЕК

Цените на електрическата енергия хвърчат нагоре в България, както и в много други страни в Европа. Но заедно със скока на цените растат и печалбите на енергийните компании. В България става дума за основния играч на пазара на електричество –..

публикувано на 29.11.21 в 10:15

Сладолед, произведен в село Розино, влезе в ТОП 10 на най-добрите джелати в света

България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция..

публикувано на 25.11.21 в 09:38
Подкасти от БНР