Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети пореден месец се отчита понижение на бизнеснагласите

Снимка: архив

През октомври стопанската конюнктура в страната се влошава. Понижение отчитат бизнес нагласите в секторите - промишленост, търговия на дребно, услуги и други. Единствено в строителството има известна стабилизация.

Всички мениджъри прогнозират нарастване на цените през следващите 3 месеца, отчита Националният статистически институт. Като основни проблеми се изтъкват несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и недостатъчното вътрешно търсене. 

Общият показател на бизнес климата се понижава през октомври с 2,3 пункта спрямо септември, когато се понижи с 2,4 пункта. През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от юли - 74.2%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25