Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За трети пореден месец се отчита понижение на бизнеснагласите

Снимка: архив

През октомври стопанската конюнктура в страната се влошава. Понижение отчитат бизнес нагласите в секторите - промишленост, търговия на дребно, услуги и други. Единствено в строителството има известна стабилизация.

Всички мениджъри прогнозират нарастване на цените през следващите 3 месеца, отчита Националният статистически институт. Като основни проблеми се изтъкват несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и недостатъчното вътрешно търсене. 

Общият показател на бизнес климата се понижава през октомври с 2,3 пункта спрямо септември, когато се понижи с 2,4 пункта. През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от юли - 74.2%.


Още от категорията

Европейската комисия с нов пакет от мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС

В края на ноември Европейската комисия прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и като гарант, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции. На специална..

публикувано на 08.12.21 в 10:43
Министерски съвет

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази..

публикувано на 02.12.21 в 10:08

Рекордно високи цени на тока, рекордна печалба на НЕК

Цените на електрическата енергия хвърчат нагоре в България, както и в много други страни в Европа. Но заедно със скока на цените растат и печалбите на енергийните компании. В България става дума за основния играч на пазара на електричество –..

публикувано на 29.11.21 в 10:15
Подкасти от БНР