Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българските оранжерийни зеленчуци ще са мираж през зимата

Над 90 % от оранжерийните производители у нас вероятно ще се откажат да работят

Снимка: архив

Българските зеленчуци са предпочитани заради вкусовите си свойства, но предстоящата зима вероятно ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици. Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без зеленчуци родно производство. Причината – висока себестойност на продукцията.

Всеизвестно е, че оранжерийното производство е едно от най-скъпите в земеделския сектор, а в настоящия момент производителите изчисляват, че е по-разумно да затворят. „Положението е плачевно. Три пъти са скочили цените на ток, газ, торове, препарати, пелети – това, което за нас е най-необходимо“, посочи пред БНР оранжерийният производител Атанаска Бялкова, която много добре познава проблемите отвътре:

„По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим. Обаче ние даваме хляб на около 30 хиляди човека в България, представете си какво ще се случи с тези хора?“

По думите ѝ, близо 90% от оранжерийните производители ще предпочетат да не засаждат нищо, защото вместо печалба, това ще им донесе големи загуби. Атанаска Бялкова дава и конкретен пример:

„Преди, когато газа беше на по-нормални цени, само отоплението за килограм домати излизаше 1-1.50 лв.  Ако сега го умножим минимум по три и прибавим торове и препарати, които също са поскъпнали, значи 5-6 лева ще излиза от оранжерията кило домати или краставици. Кой човек ще отиде да ги купи на тази цена?- пита производителката. Според нея изходът от ситуацията е един:

„ Да, това е изходът – внос. И хората ще ядат зеленчуци от Гърция, Турция, Албания. Там не знаем какви ще са цените, но всеки тук е наясно, че българското оранжерийно производство е най-скъпо. Защото при нас винаги токът и природният газ са били най-скъпи и ние не можем да си позволим да продаваме на ниски цени. Трябва да дадем и заплати на работниците, пък за нас – каквото остане.“

Освен предизвикателствата с цените на енергоносителите, с които секторът се сблъсква, подобно на всички останали бизнеси в последните месеци, оранжерийните производители в България от години водят и една друга битка. Тя е с нелоялната конкуренция на хора, които продават вносни плодове и зеленчуци на по-ниски цени, но обявявайки ги за произведени в България. Към тези проблеми се прибавят и още, свързани с субсидирането на оранжерийното производство у нас:

„Всеизвестно е, че в оранжерийното производство вземаме най-малки субсидии в цяла България. Парите никога не са били разпределяни според това колко стока изнасяш на пазара, а според това дали си животновъд, зърнопроизводител, зеленчукопроизводител. Ние винаги сме били ощетени. Нещата малко се пооправиха в последните години, но като гледам какво се случва в държавата, не очаквам някакво слънце да проблесне при нас. Ето, отново се дават средства на големите животновъди и зърнопроизводители, а ние винаги сме били в тъча.“

Атанаска Бялкова с огорчение допълва, че браншът им дори не е поканен да участва в провеждащите се разговори относно мерките и схемите за подпомагане през следващия програмен период на ЕС. Заради всички натрупани проблеми оранжерийните производители настояват за спешна среща със служебния премиер и министъра на земеделието и предупреждават за масови протестни действия. Основните им очаквания?

„Да направят субсидиите за оранжерийно производство както са в цяла Европа, защото ние вземаме най-малката субсидия. Да ни махнат акциза на горивата, защото ние плащаме акцизи, а зърнопроизводителите- не“ – обобщава Атанаска Бялкова. И е категорична, че е въпрос на дни производителите да вземат решение дали 30-те хиляди работещи в оранжериите ще останат без препитание за зимата.

Интервю: Веселина Миланова, БНР-„Хоризонт“
Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: архив, БГНЕС

Още от категорията

Австрийският бизнес е значим инвеститор и работодател в България

Австрийската търговия с България нарасна с 26%. Това заяви австрийският посланик в София Андреа Вике на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.   Австрия остава един от водещите инвеститори в страната. 4,6 млрд. евро са..

публикувано на 20.01.22 в 12:35

Делът на възобновяемата енергия в България е над средния за ЕС

23,3% е била възобновяемата енергия в енергийния микс на България през 2020 година при средно 22,1% за Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, публикувани днес.  Непосредствено пред България е Румъния (24,5%), а след нея – Гърция (21,7%)...

публикувано на 19.01.22 в 17:18
Иван Иванов и Януш Войчеховски

Министърът на земеделието се срещна с еврокомисар Войчеховски

В рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, министърът на земеделието Иван Иванов се срещна с комисаря по земеделие и развитие на селските региони Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили напредъка по изготвянето..

публикувано на 17.01.22 в 18:25
Подкасти от БНР