Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Истории за съвременни будители

Лео Кадели – албанецът с българска душа

4
Снимка: Facebook / Приятели, ПОМАГАЙТЕ! - Лео Кадели

„Доброто винаги побеждава, а да успееш да промениш един човек към по-добро, то значи ти си успял да промениш целия свят". Това е житейската философия, с която върви напред един от номинираните в кампанията на БНР „Будител на годината“.

„Албанецът с българска душа“, така наричат Лео Кадели, защото той има мисия – да помага на хората в България. Лео е у нас от 15 години, а през последните пет се е посветил на идеята да открива благородни българи и да ги обединява в помощ на сънародници в беда. Създател е на популярна интернет платформа „Приятели, помагайте!“, към която вече са се присъединили над 80 хиляди човека, като най-бързо откликват българи, живеещи по света. Всеки участва според възможностите си – с лични дарения, безвъзмезден труд, транспорт. „Приятели, помагайте“ са се отзовали на молби на семейства, за които е било непосилно да си платят битови сметки, за други са закупили инвалидни колички, доставяли са дърва за огрев или просто хранителни продукти…


И така помощ са получили над 9 хиляди души в България. „За някой може това да е малко, но за тези, които нямат, то е всичко“ – казва Лео в интервю за БНР:

„Направили сме над 300 основни ремонти на хора, които са в крайна нужда, на много сме закупили и мебели. Всичко е без спонсори, без реклама, само със собствен труд и средства. Последният човек, на когото наскоро помагахме, беше баба Мария на 97 г. от Търговище. Тя живееше в много тежки условия, без баня и, разбираемо, никога през живота си не беше стъпвала в ресторант. Когато сподели това с нас, ние я заведохме вечерта на ресторант. Беше много щастлива. Сега правим ремонт на една къща, която закупихме за жена, която се грижи за двете си внучета. Тя обаче отказва тази помощ, затова къщата ще послужи на друго семейство без дом, за временно или постоянно настаняване. Много рядко се случва някоя строителна фирма да дари материали, всичко осигурявам сам и с моите приятели. Големите фирми се интересуват само от печалбата. От голяма компания, искаха на месец да ми даряват 200 лева, а аз да им правя реклама. Но така не става, защото едно е да изкажа благодарност към тях, а друго е да имаме сделка и аз да съм им задължен. При нас няма печалба и сделка, всеки каквото може дарява, първо го правя аз, но много хора ме следват.“

Изминалата година на трудности и изпитания, когато светът буквално се затвори заради пандемията, откри поле за размисъл за хора като Лео. Той забелязал промяна в хората станали по-състрадателни и потърсили кауза, в която да вложат труд и свободно време. Така, към групата на „Приятели, помагайте!“ се присъединили хора с различни професии, сред тях има дори професори, политици, директори на училища и много други. 


„Вече сме като някаква институция, защото към нас се подават всякакви и то много сериозни сигнали за хора в нужда, на ръба на оцеляването“ – казва добротворецът:

„За мен е важен жестът. Скоро едно момиче, по моя молба, посети една жена на 92 години, която плете терлици от вълна. Купих чрез нея всичко и ги раздадох отново на хора в нужда. Терлиците не струват милиони, мога да го направя, 100 лева вече не са много, но за някой са от помощ. Още повече, че тази жена не проси, а излиза с труда, с достойнството си, за да си помогне сама.“

„Ако случайно спечеля награда „Будител“, аз ще я даря на последния човек, в най-отдалеченото село, който е направил нещо добро, дори да е помогнал с една тухла или с един хляб на някой в нужда. Този, който няма нищо, но въпреки това помага, той заслужава най-много наградата“, уверен е Лео Кадели.

Приятелите, последвали Лео са научили от него още един важен урок, че нищо в този свят – нито време, нито пари – не трябва да се разхищава. Винаги трябва да си справедлив и логичен, казва Лео и добре планира посещенията си по сигнал за помощ. Ако тръгва към един адрес, по пътя непременно трябва да има още 10, при които да се отбие. А в потвърждение на вярата му, че доброто винаги побеждава е и заветът на учителя Петър Дънов: „Дори най-малкото добро, което направиш ще ти дойде на помощ в труден момент и ще се върне при теб, за да те избави от нещастие“.

Съставил: Гергана Манчева (по интервю на Диана Дончева, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: Facebook / Приятели, ПОМАГАЙТЕ! - Лео Кадели

Галерия

Още от категорията

България вдъхновява Паулина Василева да стане общински съветник в Лондон

Само преди две седмици една млада българка успя да запише името си в политическата история на Великобритания и стана първата сънародничка, и една от малкото чужденци изобщо, избрана за общински съветник на местните избори в страната на 5 май...

публикувано на 23.05.22 в 10:43

Нина Димитрова – украинката от Селановци, която се влюби в българското хоро

Хубавите неща в живота обикновено идват при нас неочаквано. Така се случва и през далечната 1995 година, когато сред празниците в два побратимени града – Оряхово в България и Шостка в Украйна, внезапно път си проправя любовта, която свързва украинката..

публикувано на 17.05.22 в 11:16

Розовият трабант на Ина Николова или когато мечтите се сбъдват

Когато човек има мечта, нищо не може да му попречи да я осъществи. На младини Ина Николова мечтае, че някога ще си купи Трабант, ще го боядиса в розово и ще обикаля с него България. 25 години по-късно мечтата ѝ се сбъдва. Където и да се появи,..

публикувано на 10.05.22 в 11:11