Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от рождението на Йосиф Цанков

Снимка: архив

С името на Йосиф Цанков са свързани първите страници от историята на т. нар. „забавен жанр“ у нас, първите национални (мъжки и женски) баскетболни отбори, първите грамофонни плочи, произведени в България. Йосиф Цанков е сред основателите на Българското национално радио, един от най-обичаните и най-търсени композитори през 30-те и началото на 40-те години на ХХ век, преживял и своя втори разцвет като творец през 60-те.

Роден е пред 110 години в гр. Русе, в семейство на заможни родители. От малък се занимава с музика, свири на пиано и говори няколко чужди езика. По настояване на родителите си завършва право, но още като студент пише първите си песни. Създал е повече от 500 музикални произведения – оперети, танцова, филмова, театрална музика, автор е на някои от най-известните градски шлагери и любими поп песни, изпълнявани от Паша Христова, Лили Иванова, Йорданка Христова, Маргрет Николова и др. По повод 100-годишнината на композитора български поп певци направиха нови записи на някои от неговите хитове.

„Песен моя, обич моя” – 100 години от рождението на Йосиф Цанков

От 2020 г. насам особено популярен стана и проектът на Велислав Стоянов – блестящ тромбонист, композитор и аранжор, внук на Йосиф Цанков, роден след смъртта на своя именит дядо.


Независимо че двамата се разминават във времето, Вили споделя, че чрез своя концертен проект „Среща с деди Йожи“ той осъществява своеобразна среща с музиката на доайена, която е и красив документ на онази епоха.

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05