Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Из Новия свят“ – концерт на Радиосимфониците, гостува тромпетистът Мирослав Петков

Снимка: concertgebouworkest.nl

Симфоничният оркестър на БНР кани своята публика на 5 ноември в зала „България“, а концертът е под мотото „Из Новия свят“. Главният диригент Марк Кадин е подбрал произведения, свързани с „двете Америки“  – „Легенда за Милиано“ (Leyenda de Miliano) от съвременния мексикански композитор Артуро Маркес , „Бикът на покрива“ (Le Bœuf sur le toit) от Дариус Мийо, както и две произведения от Джордж Гершуин – Кубинска увертюра и „Рапсодия в синьо“. Солист в „Рапсодията…“ е Мирослав Петков. Произведението ще прозвучи във версията за тромпет и симфоничен оркестър, направена от Тимофей Докшицер.

Мирослав е преподавател по тромпет в Амстердамската консерватория
 (Conservatorium van Amsterdam) и първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър (Concertgebouworkest). Той е вторият българин в състава на престижния оркестър след Веско Ешкенази – концертмайстор от десетилетия.

Концертът на 5 ноември бележи първата изява на младия тромпетист като солист на СО на БНР, което е много специално и важно преживяване, споделя той в интервю за БНР.

Съставил: Албена Безовска

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР