Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на обявите за дистанционна работа

Зеленият сертификат вече се появява като изискване

Снимка: unsplash

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа и делът им през октомври е13,5%. Увеличението спрямо предходния месец е със 7%, като за последните четири месеца този ръст е 29%, показва проучване на динамиката на пазара на труда у нас, изготвено от HR компания и популярен кариерен сайт. 

Като цяло през октомври е регистриран спад на публикуваните обяви за работа - броят им е почти 44 000, което е с 8,4 на сто по-малко спрямо септември. Ако направим сравнение на годишна база обаче ще видим, че обявите са с 55% повече от октомври 2020 г.

На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби“ - с 21%. ИТ-браншът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство“ с 15%.

За редица позиции започва да се наблюдава тенденция да се изисква от кандидатите наличие на т. нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от всичк), но, подобно на други държави, е възможно той да нараства поради все така високата заболеваемост и необходимост от предоставяне на безопасни условия на труд. Засега преобладаващите обяви с  такова изискване са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Обслужващи дейности“, посочват авторите на проучването.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35