Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалната платформа за късо българско кино No Blink вече с над 2 млн. гледания от цял свят

„Една нощ с Борис Павлович“, 2016, реж. Георги Светломиров
Снимка: No Blink

#НеМигайте пред българското кино, призовават създателите на платформата No Blink. Защото филмите са къси и можеш да изпуснеш нещо, а всеки детайл е важен!

За последните 5 години и половина платформата noblink.bg събра 160 от най-добрите късометражни родни заглавия. Хубавото е, че достъпът до тези авторски творби е напълно безплатен. Те могат да се гледат на всяко устройство от всяка точка на света. Освен това, част от филмите имат субтитри на английски, а повечето са с надписи на български език за хора с увреден слух.

Преди близо 6 години създадохме No Blink заедно с колегите ми от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, защото си дадохме сметка, че в България се правят десетки къси филма на година, но повечето не достигат до абсолютно никой, с изключение на 5 фестивала. Някои са с по-голямо фестивално участие, но широката публиката нямаше абсолютно никакъв достъп до тях – казва за Радио България Ники Стоичков, създател и креативен директор на No Blink.И добавя, че кратката форма в днешно време е изключително популярна. – Хората предпочитат да гледат нещо кратко, което да им даде съдържание и да ги обогати. Затова реших, че подобна онлайн платформа, която събира на едно място късометражни филми ще стигне до по-широка аудитория“ – категоричен е Ники. И се оказва напълно прав!

„Капия“, 2016, реж. Елена Тончева

След дългогодишни усилия и заразителен ентусиазъм, екипът на No Blink може да се похвали, че е спечелил за каузата на българското късометражно кино десетки хиляди привърженици от цял свят.

„Далеч от времето“, 2020, реж. Деян Цвятков

Освен това, пандемията с Covid-19 е повишила допълнително интереса към онлайн платформата. „Зрителите на No Blink рязко се повишиха още с първия локдаун през март месец на 2020-а – говорим за в пъти повече посещения“, казва Ники. И още:

За радост можем да кажем, че вече имаме редовни около 100 хиляди зрители, които гледат филмите и до момента имаме над 2 милиона и половина гледания. Наблюденията ни са, че през последните години в България се произвеждат все повече филми, а родното късо кино става все по-добро. Това много ни обнадеждава и прави по-лесна задачата да намираме стойностни творби, които да поднесем на зрителите.“

No Blink представя предимно млади режисьори, автори на независимо кино, които не се страхуват да експериментират, както с изразните средства, така и с подбора на теми.

„Олимпийски надежди“, 2019, реж. Николай Урумов

 „Имаме анимация, имаме документални филми, игрални филми във всички жанрове. Така че всеки, който иска да гледа филм с продължителност до 30 минути, може да намери нещо за себе си!“ – казва Ники. Публиката е с разнородни вкусове – гледат се както традиционни комедии, така и експериментални филми. А разбирането от преди години, че режисьорите минават през късото кино, за да придобият опит и чак след това започват да правят пълнометражни филми, вече не е валидно. В днешно време този модел се „счупва“ и дори по-опитни и известни режисьори работят с този жанр, научаваме от Ники.

През годините платформата No Blink е получавала подкрепата на различни институции и медии. А пък слушателите на БНР могат да надникнат зад кулисите на късото българско кино и да се запознаят с неговите автори чрез съвместния подкаст „Кино с думи” и поредицата “КИНОводител“.

Снимки: No Blink



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00