Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 9 ноември връчват Европейската награда за литература

Българският носител на приза за 2021 г. е доц. Георги Бърдаров

Снимка: БНТ

Писателят Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература, заедно с още 12 лауреати в Брюксел. Церемонията в белгийската столица ще се проведе пред ограничена публика и ще се излъчи на живо във фейсбук страницата на Европейската награда за литература.


Очаква се наградите да бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатът Сабине Ферхайен, която е председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, информира БТА.

Европейската награда за литература се организира от Европейския съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия. Началото ѝ е поставено през 2009 г. В различните ѝ издание досега са отличени авторите на общо 148 творби, сред които са: Калин Терзийски за "Има ли кой да ви обича" през 2011 г., Милен Русков и "Възвишение" през 2014 г., Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г.


Лауреатите за 2021 г. бяха обявени още през май. Георги Бърдаров е отличен за романа си "Absolvo te", който е втори в неговата белетристична кариера. Основан на истински истории, "Absolvo te" изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Доц. Георги Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Той е трикратен победител в състезание за оратори, а през 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман.

Освен че ще получи наградата в Брюксел, писателят ще представи и романа си на среща с местната българска общност.

Снимки: БТНЕС, БНТ, Фейсбук/EUPLPrize

Още от категорията

Изложба в Кърджали привлича вниманието към последиците от войната в Сирия

Като част от инициативата “Мултикултурният град 2022”, в Кърджали представят изложбата “Отвореното око на болката”, посветена на войната в Сирия. Тя беше открита в Арт галерия “Кръг” и е дело на адвокат Есен Устренска, която през този месец посети..

публикувано на 27.05.22 в 17:59
Георги Господинов

Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда

Българският писател Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература. Предложението е подписано от председателката на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова с одобрението на всички 51 члена на българския клон на международната организация...

публикувано на 25.05.22 в 19:44

Отбелязваме 130 г. от написването на химна „Върви народе възродени“

Тази година, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, отбелязваме тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски. По случай..

публикувано на 24.05.22 в 07:20