Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 ноември връчват Европейската награда за литература

Българският носител на приза за 2021 г. е доц. Георги Бърдаров

Снимка: БНТ

Писателят Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература, заедно с още 12 лауреати в Брюксел. Церемонията в белгийската столица ще се проведе пред ограничена публика и ще се излъчи на живо във фейсбук страницата на Европейската награда за литература.


Очаква се наградите да бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатът Сабине Ферхайен, която е председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, информира БТА.

Европейската награда за литература се организира от Европейския съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия. Началото ѝ е поставено през 2009 г. В различните ѝ издание досега са отличени авторите на общо 148 творби, сред които са: Калин Терзийски за "Има ли кой да ви обича" през 2011 г., Милен Русков и "Възвишение" през 2014 г., Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г.


Лауреатите за 2021 г. бяха обявени още през май. Георги Бърдаров е отличен за романа си "Absolvo te", който е втори в неговата белетристична кариера. Основан на истински истории, "Absolvo te" изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Доц. Георги Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Той е трикратен победител в състезание за оратори, а през 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман.

Освен че ще получи наградата в Брюксел, писателят ще представи и романа си на среща с местната българска общност.

Снимки: БТНЕС, БНТ, Фейсбук/EUPLPrize

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37