Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почитаме ангелското войнство

Снимка: wikipedia.org

В православните традиции, на 8 ноември Църквата отдава почит на цялото ангелско войнство. Това са небесните пазители на светлината и справедливостта, начело със Седемте архангели Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Най-старшият от всички – Архангел Михаил е предводителят на светлите ангелски сили. В Откровението си Св. Йоан Богослов описва битката на Седемте архангели със седемглавия Дракон, наричан още Дявол и Сатана. Затова на повечето икони Архангел Михаил е изобразен с копие в едната ръка, стъпкал с крака си дявола, когото архангелите прогонили на земята.

В представите на българите предводителят на Седемте архангели стои най-близо до Бога и ревностно бди за спазването на Божия закон. Това е и причината някои иконописци да го изобразяват с везни, които отмерват греховете на хората. Затова народът ни вярва, че е главният пазител на Рая, а когато душата трябва да поеме към отвъдното, Архангел Михаил я отделя от тялото. 

В чест Небесния войн се правят и семейно-родови курбани, с молитви за здраве и закрила от небесното войнство. На този ден вярващите се обръщат с горещи молитви и към своя ангел пазител и освещават домовете си с водосвет.

Денят на ангелското войнство е избран за професионален празник на българските служители на реда. За първи път той е отбелязан през 1924 г., като традицията е прекъсната от1944 до 1994г.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангела, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.
Още от категорията

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в..

публикувано на 18.01.22 в 07:05

Българската православна църква почита Свети Антоний Велики

На днешния ден православната ни църква почита паметта на св. Антоний Велики , или Антоновден. Св. Антоний е роден около 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот...

публикувано на 17.01.22 в 06:05

Отдаваме почит на светците Гавриил Лесновски и Прохор Пчински

На 15 януари православната църква почита преподобния Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на покровителя на българския народ св. Иван Рилски. Преподобният Гавриил е живял през ХІ-ХІІ век. Роден е в с. Осиче в днешна Северна..

публикувано на 15.01.22 в 11:19
Подкасти от БНР