Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 секции в Берлин и 5 в Мюнхен ще позволят на сънародниците ни там да гласуват спокойно

Изборните доброволци съветват за търпение в изборния ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската общност в Германия очаква опашки на местата, където сънародниците ни могат да упражнят правото си на глас в днешния изборен ден. Германските власти ограничиха адресите, където да бъдат разкрити секции за изборите 2 в 1 – до 40 извън дипломатическите представителства. Това неминуемо ще повлияе върху желанието на сънародниците ни да гласуват, защото отново, както на парламентарния вот на 4 април, ще се наложи да изгубят време, пътувайки до най-близката разкрита секция.

„Друг проблем, нерешен от години, е свързан с липсващата комуникация с Централната избирателна комисия“, казва изборният доброволец в Мюнхен Мирослав Тодоров. По думите му, седмица преди третия в годината вот, не са били налични методически указания за работа на секционните комисии по света и пълни списъци на техните състави, както и яснота кой ще обучи членовете на комисии за работа с изборните машини. Той определи ситуацията като “организиран хаос, създаден, умишлено или не, от българските институции“.

Мирослав Тодоров

„Трябва да отбележим обаче, че имаме сравнително добра комуникация с българските дипломатически представителства зад граница, специално за региона на Бавария и Баден-Вюртемберг, – допълни Тодоров. – Имаме диалог и разбиране, че там, където има и един българин, ние сме длъжни да му осигурим възможност да избере своя народен представител и политическата сила, която да го представлява.“

Тодоров е оптимист, че при евентуален втори тур на президентските избори, за всички секции в чужбина, ще бъдат осигурени хартиени бюлетини.

Между 150 и 170 хиляди ще са българите по света, които днес ще упражнят правото си на глас, прогнозира Мирослав Тодоров, като уточни, че в Германия вероятно ще гласуват между 20 и 25 000 души. Това би  било по-ниска избирателна активност спрямо предсрочния парламентарен вот през юли, когато до урните в Германия отидоха близо 33 000 души.

5 са изборните секции в Мюнхен, където Мирослав живее и работи от 12 години. Те са разположени на две места – една в сградата на Генералното консулство, а останалите 4 – в хотел.

„Очаквам, че дори да има опашка от желаещи да гласуват, ще се чака най-много 1 час. Препоръчвам на всички, които все още не са подали заявление за гласуване, да дойдат и гласуват в хотела. Очаквам да гласуват над 2600 българи от общо 13-хилядната ни общност в града. Ще могат да го сторят на общо 6 машини – две в консулството и на две машини в три от четирите секции в хотела.“

Диляна Величкова

Друг германски град, в който живее многочислена българска общност е столицата Берлин. Според Диляна Величкова – собственик на добре познато българско културно средище, разпоредбата на германските власти за ограничаване на броя адреси, в които може да бъде разкрита секция, няма да повлияе сериозно върху гласуването в столицата.

„Аз предполагам, че много от сънародниците ни изобщо не са разбрали, че има такава регулация. Специално за Берлин беше направено максималното, за да се отворят 7 секции (на 4 адреса - бел. ред.). Надявам се те да бъдат достатъчни, за да поемат хората, които искат да гласуват. За сравнение – през април бяха отворени едва 4 секции.“

Снимки: ЕПА/БГНЕС и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37