Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп”: Най-остра ще е битката за второто място на парламентарните избори

Снимка: архив

Проучване на агенция Галъп интернешънъл болкан по поръчка на Българското национално радио показва, че ако изборите бяха преди ден, ГЕРБ биха получили 23,5% от гласовете, а „Продължаваме промяната“ и БСП са с равни изгледи, съответно с 15,5% и 15,2%. „Има такъв народ“ се ползва с 11,4%, следват ДПС – 11,3%, и „Демократична България“ – 9,6%.

Ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48,6% биха гласували за Румен Радев, 25,3% – за Анастас Герджиков, 9,1% – за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Според агенцията Радев запазва шанс за победа на първия тур от вота за президент, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици.

58,4% от анкетираните заявяват, че ще гласуват със сигурност в парламентарните избори, което условно се равнява на около 3,2 милиона души. Съотнесено към формалния изборен списък това е избирателна активност от близо 48%.

Данните са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, проведено между 1 и 9 ноември сред 1006 пълнолетни българи. Агенцията е партньор на БНР в отразяването на изборите на 14 ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35