Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя на българските градинари в Унгария

Унгария, 30-те г. на ХХ в.
Снимка: lyaskovets.net

Изследователският институт на българите в Унгария организира на 11 и 12 ноември в Българския културен дом в Будапеща научна конференция на тема „По пътя на българските градинари”. Участниците в родолюбивия форум са се обединили около идеята българското градинарство да бъде признато като част от световното културно наследство, информира БТА.

Необходимо е да бъде изготвена карта на културните обекти, свързани с пътя на българските градинари - е коментирал на форума Йордан Тютюнков, сътрудник на Изследователския институт на българите в Унгария, а главният редактор на българско-унгарското списание "Хемус" Светла Кьосева е запознала участнците с материалите от изданието, посветени на българското градинарство.

Доклади по темата са изнесли и унгарските специалисти Ласло Мод, Кристина Галамбош и Ференц Фодор, унгарските изследователи от български произход Кристина Менхарт и Ласло Млеченков, както и българските учени Пенка Пейковска, Венета Янкова, Наталия Рашкова.


Конференцията в Будапеща е част от проекта "По пътя на българските градинари, стартирал през 2015 година и обединил усилията на Регионалния исторически музей във Велико Търново, Историческия музей в Горна Оряховица и Изследователския институт на българите в Унгария. През 2017 г. към него се присъединяват и учени от историческия музей "Йожеф Коста" в унгарския град Сентеш, от Славянската катедра при университета в Сегед и от Балканския институт при университета в Печ.

Главната цел на проекта е културният маршрут "По пътя на българските градинари" да стане част от Европейската програма "Културни маршрути". Това ще го направи траен и развиващ се във времето научно-изследователски и туристически "път", който да разкрие таази недостатъчно позната страна на българския принос в общото културно-историческо наследство на Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35