Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниска избирателна активност отчита ЦИК

| обновено на 14.11.21 в 19:51

Отсега е ясно, че окончателната активност няма да надхвърли или ще бъде около 40%. Ако гласуването върви с това темпо тя ще е по-ниска. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия – ЦИК Цветозар Томов. „Близките числа на активността в двата вида избора показват, че в повечето случаи хората са упражнили правото си на глас и за президент, и за парламент“ допълни Томов.

Към 19 часа избирателната активност достигна 36% при вота за президент и вицепрезидент, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден. В избора за парламент активността на гласоподавателите е 35,5 на сто

Към 17 часа избирателната активност достигна 30,2% при вота за парламент, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден. В избора за президент активността на гласоподователите е 28,9 на сто. Според агенцията избирателната активност за парламент почти се е изравнила с тази от последния вот на 11 юли.

Избирателната активност към 16:00 часа за президент и вицепрезидент е 25,72%, а за народни представители 25,58%, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.


Към 15 часа избирателната активност достигна 23,3 %, сочи „Галъп интернешънъл болкан“.


Към 13 часа избирателната активност достигна 17,5 %, сочи „Галъп интернешънъл болкан“, партньор на БНР в изборния ден. Активността до момента се движи еднакво и за двата вота. Директорът на агенцията Първан Симеонов коментира пред БНР, че „следобедните часове са отредени за онези, които до последно изчакват, които избират в последния момент“. Електоралната картина може много да се размества в различни посоки. Предстоят най-интересните часове със сигурност, каза социологът. 


Към 11 часа избирателната активност достигна близо 10 %, сочат прогнозни данни на „Галъп интернешънъл болкан“.

По думите на директора на агенцията Първан Симеонов, тя е по-слаба, отколкото при преходните два парламентарни вота, провели се през тази година. По информация на агенцията, на парламентарния вот на 4 април избирателната активност към 11.00 часа е била 12,5%, а на изборите на 11 юли е била още по-висока - 13,3%.


Към 9 часа агенцията отчете 4% активност. По думите на директора на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов резултатите са близо до тези, които отчитахме на 4 април и по-ниски от отчетените на 11 юли. Симеонов напомни, че като цяло гласуването на 11 юли е било по-слабо, но в сутрешните часове активността е била доста висока. Спрямо активността на президентските избори от 2016 година, този резултат сега е по-нисък, допълни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30