Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Сталева, Уимбълдън: Българите в Англия не се отказват да отидат до урните

Посолство на България в Лондон
Снимка: mfa.bg

Великобритания е сред страните с най-много открити секции зад граница за парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември. Към момента изборният процес в Лондон върви нормално. Избирателната активност е добра и е сравнима с тази на предишните парламентарни избори през юли.

Българите във Великобритания не се отказват да отидат до урните и да упражнят правото си на вот, каза за Радио България Жана Сталева, заместник-председател на една от секциите в Уимбълдън, Великобритания. Според нея обаче организацията на целия избирателен процес би могла да бъде значително по-добра:

„Като хора, които минават през избори за трети път тази година, ние мислехме, че поне мъничко нещата ще влязат в релси и ще бъде по-лесно да се работи. А то се оказа точно обратното. С всеки нов избор за нас става все по-трудно да овладяваме ситуацията“, споделя Жана Сталева.

Тя аргументира позицията си така:„За тези избори специално имаме може би три пъти смяна на решенията на ЦИК за членовете на секционните избирателни комисии, които излизат в последния момент. Много голяма част от партийните назначения изобщо не се явяват. Тази сутрин, доколкото разбрах, в Лондон е имало секции, в които от 5-7-членни комисии са се явили само доброволците, т.е. по двама човека.“

Въпреки че всеки избор е и очакване за идването на нещо по-добро, отминалата предизборна кампания оставя горчив привкус поради липсата на градивни идеи за бъдещето на България.

Жана Сталева

„Това, което се случва около изборите в България прилича, по-скоро, на някакъв махленски цирк. Няма стойностен политически дебат, с изключение на няколко човека, които се опитват да водят такъв“, категорична е Жана.

Изборният триптих тази година доведе до умора у избирателите и доста похарчени пари във времена на криза, като само според план-сметката за двата тура на ноемврийските избори те са 123.964 млн. лева. И все пак, бихме могли да отбележим един положителен факт – покрай предизборните кампании политиците насочиха немалка част от вниманието си и към българите зад граница, като ги направиха една идея „по-видими“ за обществото в самата България.

„Докато преди няколко години на българите зад граница не се обръщаше абсолютно никакво внимание – те бяха безгласна буква, сега стана ясно, че не може да продължава повече така. Крайно време е в България да започне да се мисли за това, че живеем в един глобален свят, че сме в XXI век, и е нормално гражданите на тази държава да бъдат навсякъде по света. И като граждани на тази държава те имат абсолютно пълното конституционно право да упражняват своя вот и трябва да им бъдат предоставени нормални условия за това“, подчерта Жана Сталева в интервю за Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05

Българка е бизнес журналист на годината в Австрия

Българката Марина Делчева-Гланчниг получи наградата "Милан Фрюхбауер", заедно с което и титлата "Бизнес журналист на годината" в Австрия. Сънародничката ни е първият носител на специалната награда, информира блогът на българите в Австрия "Меланж..

публикувано на 17.04.24 в 15:18

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58