Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Сталева, Уимбълдън: Българите в Англия не се отказват да отидат до урните

Посолство на България в Лондон
Снимка: mfa.bg

Великобритания е сред страните с най-много открити секции зад граница за парламентарните и президентски избори в България на 14 ноември. Към момента изборният процес в Лондон върви нормално. Избирателната активност е добра и е сравнима с тази на предишните парламентарни избори през юли.

Българите във Великобритания не се отказват да отидат до урните и да упражнят правото си на вот, каза за Радио България Жана Сталева, заместник-председател на една от секциите в Уимбълдън, Великобритания. Според нея обаче организацията на целия избирателен процес би могла да бъде значително по-добра:

„Като хора, които минават през избори за трети път тази година, ние мислехме, че поне мъничко нещата ще влязат в релси и ще бъде по-лесно да се работи. А то се оказа точно обратното. С всеки нов избор за нас става все по-трудно да овладяваме ситуацията“, споделя Жана Сталева.

Тя аргументира позицията си така:„За тези избори специално имаме може би три пъти смяна на решенията на ЦИК за членовете на секционните избирателни комисии, които излизат в последния момент. Много голяма част от партийните назначения изобщо не се явяват. Тази сутрин, доколкото разбрах, в Лондон е имало секции, в които от 5-7-членни комисии са се явили само доброволците, т.е. по двама човека.“

Въпреки че всеки избор е и очакване за идването на нещо по-добро, отминалата предизборна кампания оставя горчив привкус поради липсата на градивни идеи за бъдещето на България.

Жана Сталева

„Това, което се случва около изборите в България прилича, по-скоро, на някакъв махленски цирк. Няма стойностен политически дебат, с изключение на няколко човека, които се опитват да водят такъв“, категорична е Жана.

Изборният триптих тази година доведе до умора у избирателите и доста похарчени пари във времена на криза, като само според план-сметката за двата тура на ноемврийските избори те са 123.964 млн. лева. И все пак, бихме могли да отбележим един положителен факт – покрай предизборните кампании политиците насочиха немалка част от вниманието си и към българите зад граница, като ги направиха една идея „по-видими“ за обществото в самата България.

„Докато преди няколко години на българите зад граница не се обръщаше абсолютно никакво внимание – те бяха безгласна буква, сега стана ясно, че не може да продължава повече така. Крайно време е в България да започне да се мисли за това, че живеем в един глобален свят, че сме в XXI век, и е нормално гражданите на тази държава да бъдат навсякъде по света. И като граждани на тази държава те имат абсолютно пълното конституционно право да упражняват своя вот и трябва да им бъдат предоставени нормални условия за това“, подчерта Жана Сталева в интервю за Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57