Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Чехия вече има избирателни секции в осем големи града

Защо обаче не гласува този, който за малко се завръща в родината? – пита Ирена Ангелова

Снимка: архив

Предизборната кампания по организация на изборите в Чехия е протекла много по-организирано от изборите през април, когато единствената секция за гласуване беше в посолството ни в Прага. Прогресът в провеждане на изборите за българите там през тази година е голям. Днес в Чехия се гласува в 8 населени места - в Прага, Пилзен, Ихлава, Млада Болеслав, Бърно, Пардубице, Либерец и Хоржовице. Това ни съобщи Ирена Ангелова, която от дълги години живее в Чехия, но днешният вот я заварва в България, където се е прибрала по семейни причини. За нея това се е оказало препятствие да упражни правото си на глас в родината.

„В Прага са 2 секции, гласува се машинно, а в останалите градове е с бюлетини, защото там са около 100 човека в секция, като най-малка е секцията в Хоржовице. Но навсякъде вотът минава спокойно, дори и тези, които гласуват за пръв път с машина не са имали никакви проблеми, споделиха по телефона мои познати изборни доброволци. Но при мен специално се получи нещо неприятно в деня на вота. Аз трябваше да се върна по спешност от Чехия и днес отидох да гласувам в града, в който живея в България. Но дойде секретарката на общината и ми каза, че след като съм по адрес регистрирана в Чехия, а не тук, аз нямам право да гласувам. Тръгнах си много разочарована, защото отдавна участвам активно на изборите в Чехия, а сега не мога да гласувам. Оказва се, че мога да гласувам в която и да е изборна секция в Чехия, но в България- не. Тук мога да гласувам само в една изборна секция – по местоживеене.“

Именно невъзможността да упражни правото си на глас днес подтиква Ирена Ангелова да мисли за възможни промени в Изборния закон.

„Просто да отпадне това недоразумение защото на всеки може да се наложи да отсъства от адресната си регистрация – и в България хората пътуват в неделния ден. Нека, когато имат желание у хората да гласуват, да им се дава такава възможност. Мен днес ме търсиха и в забранителния формуляр и накрая ми казаха, че няма как да ми помогнат, за да гласувам. Изключително съм разочарована от това. Аз познавам примери от хора, които работят с камиони в чужбина и на предишни избори са били на път. Отседнали са в някой град в чужбина и там са успели да гласуват, а аз сега идвам в България и не мога да пусна своя вот в родината. Това трябва да се промени.“

Още от категорията

Без такси за обучение за студентите от българските диаспори

Правителството увеличи двойно от 150 на 300 броят на годишно субсидираните от България места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Необходимите средства за държавните университети за допълнителните места са в..

публикувано на 12.01.22 в 13:36

Рангел Васев – от Бундестага до успешен бизнес в целия свят

Музиката е част от ежедневието на всеки. За едни, тя е просто фон, на който преминава денят им. Други обаче, превръщат слушането ѝ в своеобразен ритуал – всеки елемент от него е важен, за да се осъществи перфектната симбиоза между атмосферата в..

публикувано на 03.01.22 в 11:10
снимка БНР Шумен

Дариха български носии за училището „Райна Княгиня“ в Салерно

Ротари клуб в Шумен зарадва с проекта "Носи я" Българското неделно училище "Райна Княгиня" в Салерно, Италия. На училището са подарени 10 прекрасни народни носии, съобщава БНР Шумен. Те са изработени от българска майсторка и са почти автентични...

публикувано на 03.01.22 в 11:06
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"