Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 32 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето

Важни теми за младите – на фокус в онлайн форум

Антоанета Баева: Работата с младежи е дълъг процес, но в нея се корени изграждането на будно гражданско общество

Снимка: Национална мрежа за децата

За седма година Младежка мрежа "Мегафон" и Националната мрежа за децата организират форума "VOICE IT, мнение от значение". Под надслов #ФИЛТЪР,  тази година подрастващите ще търсят отговор на въпросите -къде, кога и защо ни трябва филтър. Фокусът ще е върху рисковете в онлайн средата и филтрите, които използваме, за да се пазим при общуването в мрежата. Втората важна тема акцентира на средствата, които ни помагат да пазим чиста околната среда.

Това събитие позволява на децата, които участват в младежка мрежа "Мегафон", да изразяват своето мнение и възгледи по определи обществени и социални теми, които те сами предварително избират, обясни за БНР- Видин Антоанета Баева от екипа на Национална мрежа за децата.

„Събитието е част от дейността на "Мегафон"- изключително важна младежка формация, която повече от 10 години привлича любопитни към обществените процеси млади хора и им помага да развият своя гражданска позиция. Съдейства им да разберат по-добре социалните и обществени процеси в страната, да формират мнение, да могат го аргументират и отстояват.“ 

За да имаме будно, активно и отговорно гражданско общество утре, трябва да възпитаме отговорни и любопитни млади хора днес. Национална мрежа за децата е обединение на над 135 граждански организации и съмишленици, като всички те са водени от една кауза - на децата в България да се осигурява най-добра грижа във всички направления на живота. Над 140 000 деца и повече от 76 000 семейства годишно се подпомагат от специалисти и експерти, отдадени на каузата. Сериозна е работата в посока промяна и на законодателството в България, като по този начин Националната мрежа за децата се явява коректив на действията на управляващите по политиките за децата, обяснява Антоанета Баева. Като всяка гражданска организация и Националната мрежа за децата разчита на дарителство, за да може да може да развива устойчиво своята дейност.

„Детското и младежко участие е изключително важно, защото по този начин се взима тяхното мнение по важни теми, които касаят техния живот и които ги интересуват. Тази гледна точка е много важна, за да може всички институции, свързани със законотворчеството относно децата и семействата, да вземат решения, които отразяват по най-добрия начин интересите на тези децата“ – смята тя.

Работата с младежи е дълъг процес, тя не се случва за ден или два казва Антоанета Баева. Всички млади хора, които се включват в младежка мрежа „Мегафон“ преминават през двугодишен курс, по време на който имат множество срещи с експерти, работа с ментори, учат се на социални умения как най-правилно да общуват, придобиват умения да анализират различни ситуации и информация, която получават.

Форумът "VOICE IT, мнение от значение" е крайният  резултат от усилията през годината. Седмото му издание можете да проследите на 19 ноември 2021 г. от 14:00 часа на живо онлайн в каналите на Национална мрежа за децата в платформите Facebook, YouTube и Linkedin.

По този начин ще бъде отбелязана и 32-рата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, която се навършва на 20 ноември. Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 година.

Съставил: Весела Кръстева /по интервю на Анжела Каменова, БНР-Видин/

Снимки: Национална мрежа за децата, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05