Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 32 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето

Важни теми за младите – на фокус в онлайн форум

Антоанета Баева: Работата с младежи е дълъг процес, но в нея се корени изграждането на будно гражданско общество

Снимка: Национална мрежа за децата

За седма година Младежка мрежа "Мегафон" и Националната мрежа за децата организират форума "VOICE IT, мнение от значение". Под надслов #ФИЛТЪР,  тази година подрастващите ще търсят отговор на въпросите -къде, кога и защо ни трябва филтър. Фокусът ще е върху рисковете в онлайн средата и филтрите, които използваме, за да се пазим при общуването в мрежата. Втората важна тема акцентира на средствата, които ни помагат да пазим чиста околната среда.

Това събитие позволява на децата, които участват в младежка мрежа "Мегафон", да изразяват своето мнение и възгледи по определи обществени и социални теми, които те сами предварително избират, обясни за БНР- Видин Антоанета Баева от екипа на Национална мрежа за децата.

„Събитието е част от дейността на "Мегафон"- изключително важна младежка формация, която повече от 10 години привлича любопитни към обществените процеси млади хора и им помага да развият своя гражданска позиция. Съдейства им да разберат по-добре социалните и обществени процеси в страната, да формират мнение, да могат го аргументират и отстояват.“ 

За да имаме будно, активно и отговорно гражданско общество утре, трябва да възпитаме отговорни и любопитни млади хора днес. Национална мрежа за децата е обединение на над 135 граждански организации и съмишленици, като всички те са водени от една кауза - на децата в България да се осигурява най-добра грижа във всички направления на живота. Над 140 000 деца и повече от 76 000 семейства годишно се подпомагат от специалисти и експерти, отдадени на каузата. Сериозна е работата в посока промяна и на законодателството в България, като по този начин Националната мрежа за децата се явява коректив на действията на управляващите по политиките за децата, обяснява Антоанета Баева. Като всяка гражданска организация и Националната мрежа за децата разчита на дарителство, за да може да може да развива устойчиво своята дейност.

„Детското и младежко участие е изключително важно, защото по този начин се взима тяхното мнение по важни теми, които касаят техния живот и които ги интересуват. Тази гледна точка е много важна, за да може всички институции, свързани със законотворчеството относно децата и семействата, да вземат решения, които отразяват по най-добрия начин интересите на тези децата“ – смята тя.

Работата с младежи е дълъг процес, тя не се случва за ден или два казва Антоанета Баева. Всички млади хора, които се включват в младежка мрежа „Мегафон“ преминават през двугодишен курс, по време на който имат множество срещи с експерти, работа с ментори, учат се на социални умения как най-правилно да общуват, придобиват умения да анализират различни ситуации и информация, която получават.

Форумът "VOICE IT, мнение от значение" е крайният  резултат от усилията през годината. Седмото му издание можете да проследите на 19 ноември 2021 г. от 14:00 часа на живо онлайн в каналите на Национална мрежа за децата в платформите Facebook, YouTube и Linkedin.

По този начин ще бъде отбелязана и 32-рата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, която се навършва на 20 ноември. Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 година.

Съставил: Весела Кръстева /по интервю на Анжела Каменова, БНР-Видин/

Снимки: Национална мрежа за децата, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30