Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Петте елемента“ – силно послание за промяна в отношението ни към природата

Снимка: FB/DropDownCommunity

Дали музика, изпълнена от един камерен струнен оркестър, може да се противопостави на самоунищожителното поведение на човека спрямо природата?

Може! – казват категорично музикантите, обединени в независимата формация Drop Down Community. Всеки от тях има награди и участия в известни музикални състави, а в новия проект ги привлича не светлината на прожекторите, а голямата кауза с общочовешко значение. С присъщата си чувствителност младите творци няма как да останат безразлични към натрупаните екологични проблеми. Така се ражда идеята, че чрез музиката, могат да подскажат практични решения за справяне с настъпващата екологична пандемия.

Аудио-визуалният проект на Drop Down Community впечатлява със силната младежка енергия, която идва, за да трансформира утвърдения модел на поведение.А кои са петте елемента, върху които фокусират вниманието ни?

Въздух, огън, вода, земя - четирите стихии, които са в неразривен кръговрат, към чиято унищожителна посока води петият елемент, добавен от артистите – а именно човекът със своята дейност. На тях са посветени пет кратки музикални пиеси, написани от композитора Иво Паунов със заглавие „Петте елемента“. Музиката създава усещане за нещо драматично и се наслагва премерено върху внушителни кадри от българската природа. Енергията на оркестъра не се ограничава до изпълнение в концертната зала.


Виждаме музикантите качени на площадка за хеликоптери на покрива на огромен небостъргач. Следващите кадри показват „концерт“ върху пепелта от опожарена гора. Драматизмът в звученето се усилва и в последния „концерт“, заснет сред планини от пластмасови отпадъци. По-всичко личи колко много вече е направил човекът за унищожаването на природата.


Но изкуството носи надежда, затова музикантите ни дават и глътка въздух с прекрасни кадри от зелените гори на България. Така най-общо изглежда картинно-музикалният проект с екологична тематика. Премиерата пред публика беше на 14 ноември в зала „България“. Кога ще видим формацията пак – не знаем, но по-важното е, че те вече са вдъхнали живот на своето голямо послание. И първите отворени врати за него са в българското училище, където децата ще слушат музика и ще разговарят за своя дълг към планетата.

Музикантът Алекс Атанасов е в ядрото, което създава Drop Down Community. По думите на 26-годишния мъж, идеята се е появила през 2020 г., когато всичко беше затворено, а пред музикантите стоеше предизвикателството да развиват изкуството по нов начин:

„Всички ние в оркестъра имаме активна гражданска позиция и затова се спряхме на темата за екологичната катастрофа, пред която сме поставени. После всичко се нареди като пъзел от само себе си. Издадохме клип и снимахме кратък филм върху екологичен проблем. Сега надградихме идеята и правим от това наш образователен проект. Тръгваме с много надежда, защото след концерта дойдоха при мен млади хора и поне половината ми казаха как са взели решение да променят нещо в живота си, за да съхранят природата. Това е уникален резултат и се надявам проектът все така окриляващо да се развива и да достигне до много повече хора.“

Част от 14-мата музиканти в Drop Down Community е цигуларката Кристина Хинова.

Всеки от нас знае, че няма нищо по-хубаво от това да излезеш да свириш с най-близките си хора, рамо до рамо. Ние дишаме заедно, няма как да се опише това усещане. Проектът „Петте елемента“ ми донесе голяма радост, защото всички ние имаме своята гражданска, а и политическа позиция, но само изкуството може истински да ни обединява и да въздейства силно на зрителя.“

Снимки: FB/DropDownCommunity

Още от категорията

Навършват се 30 години от смъртта на Димитър Казаков-Нерон

Художниците са особена порода човешки същества. Много от тях живеят по свои собствени правила, тъй като свободолюбието не им позволява да попаднат в калъп и през целия си живот да вършат едно и също, по един и същи начин. Преди 30 години, през..

публикувано на 16.01.22 в 10:35
molier

Отбелязваме 4 века от рождението на великия комедиограф Молиер

400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Молиер се навършват на 15 януари. По този повод Международното триенале на сценичния плакат в столицата в партньорството с Държавния културен институт към българското външно министерство и..

публикувано на 15.01.22 в 14:32

Вълшебният свят на Радослав и Ивана във фотографския проект на Иво Данчев

Фермата на Радо е закътана в хълмовете между заоблените била на Рила и Пиринските чукари. Там е и неговата овчарска колиба – стар военен фургон, превърнат в уютен заслон. В него облечените с кожи приятели на фотографа Иво Данчев, влизат да се..

публикувано на 15.01.22 в 11:10
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"