Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шумен чества 40 години от откриването на паметника „Създатели на българската държава“

Снимка: Община Шумен

На 26 ноември град Шумен ще отбележи четири десетилетия от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. В програмата са включени едноименен спектакъл и специално подготвено за годишнината светлинно и лазерно шоу. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани архивни видеа и кадри, снимани с дрон, които проследяват изграждането на мемориала. Почетни гости на честването ще бъдат участници в изграждането на паметника, на които ще бъдат връчени плакети с негово изображение.

Монументът, който местните хора накратко наричат Паметника, е дело на скулптура проф. Крум Дамянов и неговия екип и е официално открит на 28 ноември 1981-ва в чест на националните празненства, посветени на 1300- годишнината от основаването на българската държава. След промените през 1989-та той е един от малкото, които продължават да се стопанисват от държавата.


Миналата година комисия от Министерството на културата излезе със становище, че "Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България от епохата на социализма и един от най-значимите мемориални комплекси, които се строят през 70-те и 80-те години на ХХ век. С новия му статут на обект от национално значение се дава възможност на администрацията на Шумен да кандидатства за средства от национални или европейски програми, за да поддържа монумента. Такива реставрационни дейности са предвидени през 2022 година.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Община Шумен

Още от категорията

Почитаме св. Атанасий Велики на 18 януари

На 18 януари се прекланяме пред „бащата на православието“, както нарекли още приживе родения в Египет св. Атанасий /295г./. Богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година, св. Атанасий Велики е първият, който разпространява в..

публикувано на 18.01.22 в 07:05

Българската православна църква почита Свети Антоний Велики

На днешния ден православната ни църква почита паметта на св. Антоний Велики , или Антоновден. Св. Антоний е роден около 251 г. в египетско заможно семейство, а когато на 20 години остава сирак, раздава наследството си и започва подвижнически живот...

публикувано на 17.01.22 в 06:05

Отдаваме почит на светците Гавриил Лесновски и Прохор Пчински

На 15 януари православната църква почита преподобния Гавриил Лесновски. Той е един от тримата велики последователи на покровителя на българския народ св. Иван Рилски. Преподобният Гавриил е живял през ХІ-ХІІ век. Роден е в с. Осиче в днешна Северна..

публикувано на 15.01.22 в 11:19
Подкасти от БНР