Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визионерът

2
Снимка: Ани Петрова

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен, който местните хора накратко наричат Паметника, е дело на скулптура проф. Крум Дамянов и неговия екип.

Той е открит на 28 ноември 1981-ва в чест на националните празненства, посветени на 1300-та годишнина от основаването на държавата ни. След промените през 1989-та Паметникът остава единственият у нас с денонощна охрана и продължава да бъде добре работещ туристически обект. В началото на 90-те години на миналия век е въведена входна такса, а от 1992-ра там е създадена и ритуална зала за бракосъчетания.

През 2020 г.  комисия от Министерството на културата излезе със становище, че Паметникът "Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България от епохата на социализма и един от най-значимите материални комплекси, които се строят през 70-е и 80-е години на 20 век. "Паметникът е много ярък израз на социалистическия подход при отдаването на почит - търсене на свръхмащаба, на пределния патос, на наситеност със символика на всеки елемент и детайл". Така изглежда съвременната оценка на делото на Крум Дамянов, който печели конкурса за Монумента на Шуменското плато преди повече от 40 години.


Скулптурът Крум Дамянов е името, таланта и устойчивостта, благодарение на които днес силуетът на Шуменското плато е толкова разпознаваем. В средата на 2020-та Паметникът „Създатели на българската държава“ получи статут на обект от национално значение. Така местната администрация може да получава средства от национални или европейски програми, за да поддържа и прави ремонти на територията, определена като защитено недвижимо културно наследство. Нейната обща площ е малко над 84 000 кв. м, в нея попадат монументът, площадните пространства, сградата на екскурзоводите, стъпалата към паметника, водната каскада, пешеходният и автомобилен път към комплекса и паркингът. „Най-големият, най-сложният и по тази причина най-претенциозният е обектът ми в Шумен, казва  Крум Дамянов днес.

Спомените на скулптура може да чуете в прикачените файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградите на РБ

Паметникът промени града

Локацията на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен също е едно от големите постижения на обекта, казва архитект Валери Колев, който проектира Посетителския център към него. Благодарение на паметника и стъпалата, които водят нагоре, гората и платото "слизат" в града, обяснява още специалистът. Мемориалът доминира не само..

публикувано на 10.01.22 в 08:46
Паметник

Първата рожба

Скулпторът проф. Иван Славов достойно се нарежда сред имената на останалите автори на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен. Той е най-младата част от екипа на академик Крум Дамянов, който преди 43 години печели конкурса за изграждането на Паметника на Шуменското плато. Комплексът се намира на 6 километра от града, съставен..

публикувано на 18.11.21 в 08:30

Най-младият инженер

Инж. Михаил Михайлов е само на 28 години, когато се включва в екипа по изграждането на Паметника „Създатели на българската държава“. Това се случва през септември 1979 г. на Шуменското плато на мястото, където ще бъде построена една от емблемите на празненствата за 1300-та годишнина от основаването на българската държава. Локацията е изключително..

публикувано на 08.11.21 в 15:41

Паметник за хиляда години

Красимир Суролейски е майсторът, изработил челюстта и една от лапите на лъва върху Паметника „Създаване на българската държава“ в Шумен. Само челюстта е тежала 16,5 тона, направена от камък, който в началото е бил 52 тона. 26-годишният тогава каменоделец е част от бригадата на Минчо Димитров в Комбината за монументална пластика в Илиенци. Именно тя е..

публикувано на 08.11.21 в 15:21
Паметник

2 300 000 посетители

С разпореждане от 14 март 1977 г. бюрото на Министерския съвет в тогавашната Народна република България взема решение да бъде изграден паметник, посветен на предстоящата 1300-та годишнина от създаването на българската държава. Първоначално идеята е била да бъдат направени три монумента - в Плиска, Мадара и Преслав, но тя отпада и през май 1978-ма е..

публикувано на 08.11.21 в 15:00

Историята за синьото камъче

Когато градежът на Паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен напредва, в една от статиите си преди 40 години, вестник „Шуменска заря“ пише, че за строителството му са използвани бетон и арматура колкото за цял жилищен квартал. Емблематичният и грандиозен не само за шуменци Мемориал пази в себе и един малък, но много красив сюжет...

публикувано на 04.11.21 в 16:41

Дясната ръка на Крум Дамянов

Паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен е завършен едва за 22 месеца, а откриването му е на 28 ноември 1981 г. Този архитектурно-скулптурен ансамбъл с мозайка-триптих тогава е огледан от членовете на Политбюро и специалисти от града. Налага се мнението, че са необходими допълнителни и довършителни работи по скулптурите и лъва. В..

публикувано на 04.11.21 в 16:25