Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност на втория тур едва прескочи 30 %

Какво говори избирателната пасивност на балотажа за президент

| обновено на 21.11.21 в 21:20
Снимка: Ани Петрова

Четвъртият изборен ден за 2021 година регистрира изключително ниска активност на гласоподавателите в страната – на ръба на 30-те процента (31.6%). Румен Радев, който по неокончателни данни печели президентския вот на втория тур, коментира слабата мотивация на избирателите с умора: „Хората се измориха от избори, от пандемия, измориха се от манипулации и режисирани скандали. И най-вече съкрушителната ни победа на първия тур успокои много хора“.

Други причини обаче съзират анализаторите. Българите са спрели да вярват, че има смисъл да гласуват, посочи в интервю за БНР специалистът по реклама Радослав Бимбалов. По думите му,„изборната пасивност, на която сме свидетели, показва отхвърляне от страна на гласоподавателите на възможността да изразят мнението си относно процесите, които се случват по върховете на държавата. Това е страховит извод, до който трябва да стигнем като общество.“ 

С всеки следващ избор регистрираме антирекорди като активност, а подобна ситуация поставя под условие легитимността на властта в държавата, отчитат наблюдатели. Причините могат да се търсят на много места – от липсата на сериозен залог на балотажа, до генералната инфлация на лидерството и липсата на доверие към у избирателите към политиците в страната.

Според психолога Михайлина Абрашева това е сериозен проблем, тъй като „който и да застане начело на държавата няма да има самочувствието на силна обществена подкрепа. Една е отговорността, когато зад теб стоят милиони, друга - когато са хиляди.И отговорността, и усещането за значимост, и себеоценката, и оценката на останалите- всичко това е занижено, когато избирателната активност е ниска. Когато един държавник изхожда от ниски позиции, лесно прекрачва граници, дори лични, лесно може да стигне до авторитарно управление, лесно може да стане безконтролен". По думите ѝ обаче, отегчението, а не умората у избирателите е причина за слабата активност днес.


Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07