Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средногорското село Свежен нашепва спомени и легенди

Снимка: Венета Николова

Свежен е магия, която те грабва още щом спреш на селския  площад и пред теб се разгърне следната картинка: тесни стръмни улички, виещи се нагоре по чукарите с накацали по тях къщурки, увенчани от килнати керемидени покриви, а на преден план - силуетът на реставрираната църква „Св. Св. Петър и Павел“ от 1864г.. В подножието пък погледът се спира на паметника на легендарния полк. Владимир Серафимов с лице към общината и смесения магазин. Истинска идилия, навяваща покой и усещане за безвремие!

Старото име на Свежен е Аджар. Някога селото наброявало 5 хиляди жители и … 26 кръчми. Заради запазения му облик е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Преди Освобождението (1878г.) в Аджар се подвизавали безстрашни воеводи. В селото често се отбивал и дяконът Левски. Тук той се сгодява фиктивно за местната хубавица Гена. Според мълвата двойката прекарва седем романтични дни и нощи в т.нар. Чорбаджи-Вълковата къща. След което пътищата им се разделят.

Свежен е родното място на полк. Владимир Серафимов /1860-1934/, командир на 21-ви средногорски полк по време на Руско-турската война (1877 – 1878),известен като освободителят на Средните Родопи от Османско иго. През миналата година родната му къща бе превърната в атрактивен музей с прилежащ към него информационен център.

Яна Стоилова

В това видео ще ви разходим из с. Свежен, ще ви срещнем с художничката Яна Стоилова, както и със собственика на смесения ретро-магазин на селото. Ще ви разкажем и за оцелелия от големия пожар храм „Св.св. Петър и Павел“ и още …:


„Къщата е близо 300-годишна, построена е от черен дъб. Много интересни са стаите. Средната стая е с пръстен под, автентична, каквато е била някога. Не е пипано нищо! В гостната има мусандри /долапи/. В един от тях е скривалището с тунел, извеждал е извън двора на къщата“- казва уредничката на музея Яна Стоилова. Тя ни показва и типичния за старите средногорски къщи прозорец на тавана. Той е без стъкло, но с плъзгащ се капак и наподобява съвременния шибедах на автомобилите. Разглеждаме и обгорения със свещ надпис на дървения таван „Изписано е 1876 – това е годината на Априлското въстание и една година преди опожаряването на селото от турците“, обяснява Яна.

В непосредствена близост са реставрирани останките от храма „Свети Георги“, към който е действал манастир. Тук през XVII -XIX век е процъфтявала аджарската книжовна школа, достоен наследник на търновската школа. Ала през 1877 г., османлиите изгарят църквата, оцелява единствено старото клепало с надпис 1862 г., научаваме от Яна. И още:

„На това място са били създавани църковни ръкописи. В двора е имало килии, където са живеели монасите, имало е костница, както и гробище. Тук е процъфтявала калиграфска школа. Оттук са излезли четириевангелия, аджарски дамаскин, рилски дамаскин – това са книги, писани XVII век. Най-старата е от 1634 г. Монасите са били майстори илюстратори и орнаментатори. Те сами са си правили мастилата, подвързвали са книгите с кожа и с дърво. В наши дни оригиналите на тези ръкописи се съхраняват в Националната библиотеки в София, в „Зографския манастир“ в Атон, има и в Санкт Петербург, и на други места.“

По професия Яна Стоилова е художник. През лятото тя води курсове по рисуване и калиграфия в творческата работилница „Ян махала“ в Село Свежен. Вгрупите ѝ всеки може да се научи да изписва красиви букви с туш или с гъше перо по подобие на преписвачите от някогашното средногорско село Аджар. „Искаме да възродим тази стара традиция и да я предадем на следващите поколения“ -  казва в заключение художничката.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35