Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Musicology Live" ни среща с някои от най-добрите български музиканти

Първо студио на БНР е сцена за новото мултимедийно предаване на DJ Мартен Роберто и програма „Радио София“ на националната медия

Musicology Live

Musicology Live е новата пряка по пътя към българската поп, соул, рок, фънк, R&B музика. По нея ни повежда популярният DJ Мартен Роберто и уникалното допълнение към съботното му предаване Musicology по „Радио София“ на БНР. Обещанието е за бутикова среща с талантливите български артисти, които определят истинския ритъм на тази част от съвременната ни музика.

„Като изключителен фен на изкуството, музиката и в частност на българската музикална сцена, имах огромното желание да реализирам проект, в който да представям български артисти по един „мой си начин“ – обяснява Мартен. – И така, след сериозно обмисляне и страхотната подкрепа на колегите от Националното радио, успяхме да се възползваме от уникалното Първо студио, което е приютявало изумителни легенди на музиката през годините. Това за мен е истинска чест. Musicology Live представлява бутикови концерти, акустични, малко по-интимни. Самата обстановка, по моя идея, е декорирана по подобен начин. Цялото студио е изчистено, затъмнено, имаме спотово осветление само в средата, където сме разположили артистите и всичко звучи много красиво, елегантно, изключително стойностно, което смятам, че отива много на селекцията от музиканти, които ще участват в тези лайфове.“

Асоциацията с популярните преди години Unplugged концерти на MTV е мигновена, но в никакъв случай не е търсена или водеща. „Желанието ни е да дадем сцена и да подкрепим съвременните български музиканти“, пояснява Мартен Роберто. Той е категоричен, че днес в България има артисти, които правят музика, абсолютно достойна за световната сцена и именно те ще бъдат част от новия проект. Амбицията му е поне веднъж в месеца да има епизод на Musicology Live, с времетраене между 20 и 30 минути. Основната идея е концертите да бъдат гледани в канала на Musicology Live в YouTube и да бъдат слушани едновременно в ефира на БНР – Радио София в едноименното радиопредаване. А началото беше дадено с финес на 20 ноември от младата певицата Елена Сиракова. „Една много елегантна дама, която направи впечатление още преди няколко години“, казва за нея Мартен.

Елена Сиракова - Musicology Live

„За мен тя стана много интересна преди две години със сингъла си „Толкова студен“. А преди по-малко от година се появи феноменалното за мен ЕP „Галактика“, което е продуцирано от един от най-талантливите музикални продуценти и музиканти в момента на българската сцена – Божидар Василев–Trombobby, когото, отсега казвам, ще може да видите в една ексклузивна формация, без да издавам коя е тя, във втория епизод на Musicology Live.“

Мартен Роберто

Отговорен за подбора на музикантите в Musicology Live е самият Мартен Роберто, а единственият критерий – изключително качествената и стойностна музика. „Защото музиката е начинът, по който звучат чувствата ни и искаме да дадем на нашите слушатели изключително красиви и ценни за тях емоции с това, което правим във формата Musicology Live“, казва той.

Концерта на Елена Сиракова за Musicology Live може да гледате тук

Снимки: БНР, архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15