Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Домашното насилие – скрита пандемия във времена на Covid-19

Снимка: bgfundforwomen.org

По данни на Европейската агенция за човешки права (FRA) и СЗО, всяка трета жена е жертва на насилие, а от началото на противоепидемичните мерки и изолацията се наблюдава влошена обстановка в много домове. Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за ръст на сигналите с около 30%, а според Прокуратурата на България в страната ни има тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 г. 

Домашното насилие е скритата пандемия, която отдавна е превзела много домове в България и е различна от тази, предизвикана от коронавируса, алармират експерти. Случаите на пострадали жени и деца, които търсят подкрепа в момента, са много по-тежки и изискват незабавна помощ и защита. В тази връзка Българският фонд за жените започна благотворителна кампания “Невидимата първа линия” в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17 за цялата страна, а услугите, които предоставят, са системно недофинансирани. 

За целите на кампанията е създадена едноименна документална книга, разказваща истории на специалистите, които работят в кризисните и консултативни центрове, преплетени със съдбите на пострадалите жени и деца, на които те помагат всеки ден. Идеята на книгата е да вдъхне надежда и да покаже героите на деня, които често остават скрити, но успяват да променят човешки съдби. 

Съставил: Гергана Манчева


Още от категорията

Български и гръцки учени ще изучават механизмите на коронавирусите

Български и гръцки учени ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и техните взаимодействия с тъканите и органите на тялото, информира БТА. Проектът е финансиран от българска страна от Фонда за научни изследвания към МОН и се..

публикувано на 22.01.22 в 16:44

Застудяването продължава

През следващото денонощие времето остава ветровито и студено. Преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд по-често значителна и на места ще превалява сняг. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и в източните райони и временно силен..

публикувано на 22.01.22 в 13:48

Кадри от Източните Родопи приканват зрители на Евронюз да опознаят България

Източните Родопи заемат централно място в рекламен филм за дивата природа на България, заснет от телевизия Евронюз . Във видеото главни действащи герои са елени, лешояди, зубри, а заснетият материал ще се излъчва като поредица, направена по..

публикувано на 22.01.22 в 13:05
Подкасти от БНР