Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДДС да остане намален и през следващата година

Снимка: архив

Някои стоки да останат с намалено облагане и през следващата година – около тази антикризисна мярка се обединиха преговарящите представители на четирите политически сили, които обсъждат възможностите за съставяне на коалиционно правителство. Представителите на „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина. Асен Василев, съпредседател на проекта „Продължаваме промяната“, който вероятно ще заеме отново поста на финансов министър се ангажира прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 50 хиляди евро през 2023-а и на 80 хиляди евро през 2024-а година „при строг контрол за свързаност и високи глоби. Василев предложи още всички тегления от банка над 5000 евро и преводи в чужбина над половин милион евро да се докладват в Националната агенция за приходите. Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг.

По предложение на БСП, четирите партии се договориха минималната работна заплата да не е по-ниска от 350 евро, а след това да се фиксира като процент от средната за страната от предходна година.

В последния ден на преговорите експертите от четирите партии постигнаха съгласие по основните точки, свързани с финансите и се договориха още бюджетът за 2022-а година да бъде приет до края на януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34