Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Външно министерство евакуира българи от Южна Африка

Снимка: МВнР

10 българи са напуснали Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те са евакуирани с румънски полет с други граждани на ЕС. За организацията на завръщането активно са съдействали българските посолства в Претория и Букурещ.

Българите са били втората най-многобройна група на борда след румънската. Те са излетели в 3:00 ч. на 30 ноември 2021 г. от международното летище на Йоханесбург с полет до Букурещ. Българското посолство в Букурещ е посрещнало евакуираните с автобус и те са извозени до Русе. Българското външно министерство е изказало благодарност на румънските партньори за оказаното съдействие.

Още от категорията

Българска етнографска зона ще има в Болград

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще..

публикувано на 23.01.22 в 14:00
Антоанета Цонева

Ликвидирането на корупцията в институциите е едно от условията за завръщане на емигрантите у нас

Държавните политики към българите зад граница са във фокуса на специална парламентарна комисия. В 47-то Народно събрание тя се оглавява от Антоанета Цонева. Народният представител от коалиция „Демократична България“ е съосновател на..

публикувано на 17.01.22 в 13:29

Без такси за обучение за студентите от българските диаспори

Правителството увеличи двойно от 150 на 300 броят на годишно субсидираните от България места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Необходимите средства за държавните университети за допълнителните места са в..

публикувано на 12.01.22 в 13:36
Подкасти от БНР