Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък. Затова до края на годината няма да бъде теглен нов заем.

Белчев изтъкна още, че инфлацията която притеснява всички не е чак толкова висока и вероятно темпът ѝ ще бъде овладян в рамките на следващите няколко месеца.

Дълговият лимит за догодина все още не е определен. Планът е да бъде заложен таван, който да стига до самия лимит, но служебното правителство не е правило такъв и би било разумно да бъде планирана международна емисия.

Засега служебният кабинет работи с вариант Бюджет 2022 да бъде с дефицит от 2,9 % на брутния вътрешен продукт.

Очаква се до 17 декември служебното правителство да приеме рамките на бюджета за догодина, като разчита новият парламент да го гласува в срок и след това редовният кабинет да „попълни“ политиките чрез актуализация на закона. Не се предвижда увеличаване на данъци.

Служебният кабинет предлага догодина минималната пенсия да бъде 185 евро, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 30 евро от януари до юни, посочи още служебният министър. Що се отнася до МРЗ, преговарящите партии са се договорили тя да стане 355 евро.

Още от категорията

Асен Василев: Не очаквам инфлацията да достигне 10%

Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, прогнозира финансовият министър и вицепремиер Асен Василев пред БНТ. Той не очаква тя да надхвърли 10% през годината, а по-скоро да се движи в диапазона между 5 и 8%. Вицепремиерът се надява държавният..

публикувано на 23.01.22 в 17:23

Бюджетният дефицит вероятно ще достигне 6%

Изчислено на базата на внесения бюджет, за 2022г. е предвидено дефицитът за тази година да бъде 4.1 на сто, коментира на брифинг Кирил Ананиев от ГЕРБ , цитиран от БТА. По думите му, обаче това не е истинската цифра, защото в края на миналата..

публикувано на 22.01.22 в 14:21

Кредитният рейтинг на България е с положителна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Той е с положителната перспектива и отразява плановете на..

публикувано на 22.01.22 в 11:03
Подкасти от БНР