Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постът като лично жертвоприношение в традиционните практики на народа ни

Снимка: архив

Независимо от времето, в което живеем, календарът все така отброява делници и празници. Любимият период на Коледа наближава, а с това – и краят на Коледните пости. Дори хората, които не споделят християнската вяра, знаят, че въздържанието от храни с животински произход преди всичко трябва да ни насочи към въздържание от неправилни мисли, думи и действия. А пречистването на физическо ниво би следвало да помогне по пътя на духовното усъвършенстване.

Знайно е, че българите са спазвали различни забрани, свързани с храни и напитки, още преди официалното приемане на християнската религия. Например, в определени моменти от календарния цикъл е било забранено да се ядат храни с определен цвят, някои плодове бивали вкусвани за пръв път около определени дати и т.н.

Постът се възприема като своеобразно лично жертвоприношение – отказване от земното, временното, в името на неземното, вечното. Той калява духа, насочва мисълта „нагоре”, помага на човека да се смири пред непобедимото, дава му вяра в небесните сили.

Дори и днес православните духовници препоръчват пост в някои случаи, извън датите, указани в църковния календар. Колкото до официално отредените дни, особено важни са моментите, в които се спазва строг пост, а който е в състояние тримири – приема само вода (а в най-строгия вариант – и без вода). Такъв е периодът между 20 и 24 декември, който завършва с Бъдни вечер, а на Коледа се отговява – може да се приема месо, а също яйца и млечни продукти. За духовния смисъл на поста и традиционните практики на народа ни разказва публикацията „Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10