Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

Европейската комисия с нов пакет от мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС

Една от целите е повишена финансова грамотност на европейските граждани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на ноември Европейската комисия прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и като гарант, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции. На специална пресконференция изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес представиха действията, които ЕК ще предприеме през следващата година за създаване на Съюз на капиталовите пазари (СКП).

„Силно интегрираните и добре функциониращи капиталови пазари ще играят важна роля в определяне на силните страни на нашето възстановяване от кризата – заяви комисар Домбровскис. – Това означава, че те би трябвало да помагат на малките компании да се изправят на крака и да се разрастват, а на по-големите – да процъфтяват. Трябва също да дават повече възможности на гражданите да инвестират за своето бъдеще, както и да интегрират националните капиталови пазари в един общ капиталов пазар. В същото време, навлизайки в зелената и дигитална трансформация, трябва да направим по-масови инвестиции с цел по-устойчива европейска икономика. Днешният пакет от предложения ще привлече и защити инвеститорите, като подобри техния достъп до данни за дружествата и търговията, увеличи източниците за финансиране и като цяло – повиши конкурентоспособността на Европа като място за инвестиции и извършване на бизнес дейности.”

Валдис Домбровскис

Едно от основните предложения е създаването на Европейска единна точка за достъп (ESAP) до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС и до информация за инвестиционните продукти на общността. Друго важно предложение е насочено към повишаване на прозрачността на капиталовите пазари чрез въвеждане на „Европейска консолидирана система за борсова информация“, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати на всички капиталови пазари в ЕС.

Друга предложена промяна, която касае и инвеститорите на дребно, е насърчаването на дългосрочните инвестиции чрез Европейските фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ). Но това не е всичко. Комисар Макгинес обяви още по-амбициозни инициативи през 2022 г.:

Марейд Макгинес

„Гледайки към бъдещето и имайки предвид, че вече работим по създаването на Съюза на капиталовите пазари, трябва да имаме предвид, че това е постепенен процес. Една от целите за следващата година е повече компании да бъдат листнати на европейските капиталови пазари, по-специално средни и малки предприятия. Също ще предложим инициатива за хармонизиране на някои правила относно корпоративната несъстоятелност, особено важен въпрос за лица или компании, инвестиращи в други страни. Бихме искали да се фокусираме и върху финансовата образованост. Искаме нашите граждани да бъдат финансово грамотни, с други думи уверени да задават правилните въпроси и да знаят кои финансови продукти ще са от полза за тях. В тази връзка работим върху рамка за финансова грамотност.” 

В България вече са осъществени множество програми и инициативи, целящи подобряване на финансовата грамотност на населението. Анализите по отношение на финансовата грамотност показват, че страната ни е малко над средното равнище за региона (Румъния, Хърватска, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия), но под средното ниво за страните членки на ЕС, по оценка на Министерството на финансите.


Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00