Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почитаме зачатието на света Анна

Снимка: архив

Православната ни църква днес чества зачатието на света Анна – майката на Богородица. Светицата е покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Въпреки своя праведен и скромен живот Анна и съпругът ѝ Йоаким нямали деца близо 20 години. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я известил, че ще роди дъщеря за спасението на света на име Мария. Чувайки тези думи, тя дала обещание, че ще посвети момичето на Бога и на тригодишна възраст го въвела в храма. Според поверието от днес започват родилните мъки на майката на Богородица. Затова младите и бременните жени не трябва да работят, за да родят по-лесно. 


Още от категорията

Градът на солунските двама братя все още пази духа на Кирил и Методий

На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират по света, българите винаги намират начин да изразят своята почит към делото на Светите братя Кирил и Методий . Една такава възможност за съчетаване на празника с поклонение пред местата,..

публикувано на 24.05.22 в 08:05

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен..

публикувано на 23.05.22 в 15:34

Мощите на светите братя Кирил и Методий вече са в България

Мощите на св. св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Става дума за част от ръката на св. Кирил и две частички от ребрата на св. Методий. Те ще пренощуват в светата..

публикувано на 22.05.22 в 13:59