Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Предпразнично Румъния облекчи антиковид мерките 

Румънското правителство облекчи противоепидемичните мерки преди наближаващите празници. Премахнат е нощният полицейски час и задължителното носене на маски на открито. Досега движението между 22.00 и 05.00 часа беше забранено за неваксинираните лица. Магазините и ресторантите вече могат да работят с час по-дълго – до 22.00 ч. В редица търговски обекти, където се допускаха само ваксинирани и преболедували, вече ще могат да влизат и лица с отрицателен тест. Носенето на предпазна маска ще продължи да е задължително в обществения транспорт и закритите обществени пространства. На открито маските ще са задължителни само на пазарите и оживените обществени места. Румъния остава втората най-слабо ваксинирана страна в ЕС, като е имунизирано под 39% от населението.

САЩ смятат, че никой няма интерес от напрежение в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина няма да има война, няма да има и армия на Република Сръбска, заяви специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. „Това няма да се случи. Веднъж вече го казах и ще повторя: Няма да има война. Това не е 1991 г.“, каза Ескобар в интервю за хърватската телевизия Н1. На забележката, че не става въпрос за война, а за армия на Република Сръбска, дипломатът отговори, че такава не съществува и никой няма интерес от това. „Първо, не съществува армия на Република Сръбска. Второ, имаме миротворчески мандат от Съвета за сигурност на ООН. Никой не е заинтересован от такава ескалация – нито Сърбия, нито Хърватия, нито Русия, никой. Онова, което трябва да се направи, ако гледаме въоръжените сили, е как да се създадат способни въоръжени сили, които да задоволят потребностите на всички“, посочи Ескобар.

Турският президент въвежда нова икономическа политика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция поема по пътя на нов модел на икономическа политика, базирана на ниски лихви и стратегия за растеж, инвестиции, заетост и производство. Новият икономически модел бе представен на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира, която от началото на годината е изгубила над 40% от стойността си и нарастващата инфлация, която през ноември достигна 21,31% на годишна база. Пред държавната телевизия ТRТ Ердоган каза, че страната ще привлича чуждестранни инвеститори, а Турция може да произвежда стоки по-евтино и, като продава тези стоки на Европа, да си осигури приходи в чужда валута и растеж по примера на Китай – с младото си население и производство.

Мина за добив на литий разбуни Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич оттегли предложените промени в закона за експроприацията и поиска от правителството да допълни промените в Закона за референдумите. Двата законопроекта предизвикаха масови протести. „В цяла Сърбия имаше 31 000 протестиращи, разбира се, най-много в Белград. Загрижен съм, защото не може всички те да са партийни активисти, както се опитват да твърдят мои сътрудници“, каза Вучич. За ускоряването на експроприацията за обществени нужди ще се търси обществен консенсус още 6 месеца. Промените в закона целят да ускорят плана на британско-австралийската компания „Рио Тинто“ да открие мина за добив на литий в Сърбия. Проектът засяга поминъка на 19 000 частни земеделци в 22 села в най-плодородния сръбски район по долината на р. Ядар, съобщи euronews.rs.

Косово иска членство в ЕС

Албин Курти и Жозеп Борел

Косово обяви, че възнамерява да кандидатства за членство в ЕС, съобщи „Дойче веле“. Въпросът е бил поставен в Брюксел на заседание на Съвета за асоциация и стабилизация ЕС-Косово. Призрен е бил представен от премиера Албин Курти, а ЕС – от еврокомисаря по сигурността и външната политика Жозеп Борел. В общо изявление след срещата се казва, че при кандидатстването за членство в ЕС „е много важно Косово и Сърбия да вървят напред по европейски начин”. Косово обяви независимост през 2008 г. Новата държава не е член на ООН заради ветото на Русия и Китай, но е призната от САЩ и мнозинството страни в ЕС. Белград продължава да счита Косово за своя област, но когато започна преговорите си за присъединяване към ЕС, той беше приел да преговаря с Прищина за нормализиране на отношенията.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: архив, rs.usembassy.gov, БГНЕС

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59