Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестиха състава на новото правителство

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи състава и структурата на Министерски съвет, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание в понеделник, 13 декември. Опозиционната ГЕРБ вече изрази становище, че няма да подкрепи избора на кандидат – министрите.

В бъдещия Министерски съвет всеки коалиционен партньор има вицепремиер, а от партията мандатоносител са двама. В състава му влизат общо 22 министри, като една част от тях са от настоящото служебно правителство. Както по-рано стана ясно, за министър-председател е посочен Кирил Петков. За вицепремиер и министър на финансите е предложен Асен Василев (ПП), служебните министри Бойко Рашков - на вътрешните работи и Николай Денков – на образованието, остават на постовете си, а служебният премиер Стефан Янев става министър на отбраната. Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията.

За вицепремиер по ефективното управление е предложена Калина Константинова (ПП), която бе зам. -министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Гроздан Караджов (ИТН) е предложен за вицепремиер и министър на регионалното развитие, а екологът Борислав Сандов ( ДБ) за вицепремиер и министър на околната среда и водите. За министър на здравеопазването е предложена проф. Асена Сербезова (ПП) – фармацевт, с множество публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването и др. За поста на министър на културата е предложен Атанас Атанасов (ПП), а на труда и социалната политика Георги Гьоков (БСП). За министерствата на земеделието и на туризма са предложени съответно Иван Иванов и Христо Проданов (и двамата от БСП). За поста министър на транспорта е предложен Николай Събев (ПП). Министерството на растежа и иновациите ще оглави Даниел Лорер (ПП), който заедно с Кирил Петков и Асен Василев преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Експертът по отбрана и въоръжени сили Теодора Генчовска става министър на външните работи, а министър на енергетиката – Александър Николов (ИТН). За министър на правосъдието е номинирана Надежда Йорданова (ДБ), а за министър на електронното управление е предложен Божидар Божанов (ДБ) - IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. За поста министър на спорта е номиниран Радостин Василев (ИТН), който има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42