Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестиха състава на новото правителство

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи състава и структурата на Министерски съвет, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание в понеделник, 13 декември. Опозиционната ГЕРБ вече изрази становище, че няма да подкрепи избора на кандидат – министрите.

В бъдещия Министерски съвет всеки коалиционен партньор има вицепремиер, а от партията мандатоносител са двама. В състава му влизат общо 22 министри, като една част от тях са от настоящото служебно правителство. Както по-рано стана ясно, за министър-председател е посочен Кирил Петков. За вицепремиер и министър на финансите е предложен Асен Василев (ПП), служебните министри Бойко Рашков - на вътрешните работи и Николай Денков – на образованието, остават на постовете си, а служебният премиер Стефан Янев става министър на отбраната. Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията.

За вицепремиер по ефективното управление е предложена Калина Константинова (ПП), която бе зам. -министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Гроздан Караджов (ИТН) е предложен за вицепремиер и министър на регионалното развитие, а екологът Борислав Сандов ( ДБ) за вицепремиер и министър на околната среда и водите. За министър на здравеопазването е предложена проф. Асена Сербезова (ПП) – фармацевт, с множество публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването и др. За поста на министър на културата е предложен Атанас Атанасов (ПП), а на труда и социалната политика Георги Гьоков (БСП). За министерствата на земеделието и на туризма са предложени съответно Иван Иванов и Христо Проданов (и двамата от БСП). За поста министър на транспорта е предложен Николай Събев (ПП). Министерството на растежа и иновациите ще оглави Даниел Лорер (ПП), който заедно с Кирил Петков и Асен Василев преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Експертът по отбрана и въоръжени сили Теодора Генчовска става министър на външните работи, а министър на енергетиката – Александър Николов (ИТН). За министър на правосъдието е номинирана Надежда Йорданова (ДБ), а за министър на електронното управление е предложен Божидар Божанов (ДБ) - IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. За поста министър на спорта е номиниран Радостин Василев (ИТН), който има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39