Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестиха състава на новото правителство

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи състава и структурата на Министерски съвет, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание в понеделник, 13 декември. Опозиционната ГЕРБ вече изрази становище, че няма да подкрепи избора на кандидат – министрите.

В бъдещия Министерски съвет всеки коалиционен партньор има вицепремиер, а от партията мандатоносител са двама. В състава му влизат общо 22 министри, като една част от тях са от настоящото служебно правителство. Както по-рано стана ясно, за министър-председател е посочен Кирил Петков. За вицепремиер и министър на финансите е предложен Асен Василев (ПП), служебните министри Бойко Рашков - на вътрешните работи и Николай Денков – на образованието, остават на постовете си, а служебният премиер Стефан Янев става министър на отбраната. Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е номинирана за вицепремиер и министър по икономиката и индустрията.

За вицепремиер по ефективното управление е предложена Калина Константинова (ПП), която бе зам. -министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Гроздан Караджов (ИТН) е предложен за вицепремиер и министър на регионалното развитие, а екологът Борислав Сандов ( ДБ) за вицепремиер и министър на околната среда и водите. За министър на здравеопазването е предложена проф. Асена Сербезова (ПП) – фармацевт, с множество публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването и др. За поста на министър на културата е предложен Атанас Атанасов (ПП), а на труда и социалната политика Георги Гьоков (БСП). За министерствата на земеделието и на туризма са предложени съответно Иван Иванов и Христо Проданов (и двамата от БСП). За поста министър на транспорта е предложен Николай Събев (ПП). Министерството на растежа и иновациите ще оглави Даниел Лорер (ПП), който заедно с Кирил Петков и Асен Василев преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Експертът по отбрана и въоръжени сили Теодора Генчовска става министър на външните работи, а министър на енергетиката – Александър Николов (ИТН). За министър на правосъдието е номинирана Надежда Йорданова (ДБ), а за министър на електронното управление е предложен Божидар Божанов (ДБ) - IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. За поста министър на спорта е номиниран Радостин Василев (ИТН), който има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45