Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен ще бъде снимачна площадка на новия игрален филм „Ало“

Животът на възрастните българи – на фокус в най-новия проект на Стефан Командарев

Лентата е своеобразен завършек на трилогията за състоянието на съвременното българско общество

Стефан Командарев
Снимка: facebook/stephan.komandarev

Телефонни измамници, дълго събирани спестявания и изборът на една пенсионерка достойно да излезе от капана на съвременното беззаконие са в центъра на историята в новия филм на режисьора Стефан Командарев. Основният снимачен процес на „Ало“ започва в средата на януари 2022 в град Шумен, с участието на някои от най-добрите български актьори – Асен Блатечки, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Герасим Георгиев- Геро и проф. Ивайло Христов, който за първи път ще работи с Командарев. 

Главната роля е поверена на звездата на българското кино от 80-те години на миналия век – Ели Скорчева. След повече от две десетилетия отсъствие от киното актрисата, позната ни от филмите „Адаптация“, „Дом за нашите деца“ и „Търновската царица“, ще влезе в образа на 70-годишната пенсионирана учителка Блага, която губи спестяванията си след телефонна измама. С парите героинята е трябвало да направи надгробна плоча на наскоро починалия си съпруг. След поредица от обстоятелства и липса на справедливост възрастната жена взема нещата в свои ръце и от жертва се превръща в престъпник, като започва да сътрудничи на телефонния измамник, за да успее да върне собствените си пари.



Темата е актуална, защото т.нар. наречените „ало-измами“ станаха често срещан начин да се крадат спестявания, предимно на възрастни хора в България.

На фона на този криминален казус във филма на Стефан Командарев се разкриват всички останали колкото частни, толкова и общи проблеми на възрастните българи. Така историята в „Ало“ се оказва логическо продължение на последните му два филма „Посоки“ (2017) и „В кръг“ (2019), в които той разкрива икономическата и моралната криза, настъпили в съвременната ни история като общество.

„Всеки един филмов проект правим с максимално много усилия, емоция, истинност и желание за провокиране на дискусии и казване на това, което се случва тук и сега в нашата държава. Общо взето основната цел е осмисляне и започване на някакъв разговор за това какво може да се промени. И, разбира се, влагаме много сериозна работа по самата история и драматургия, защото все пак зрителят затова гледа един филм. Посланията са на второ място.“



За да може историята да е силна и завладяваща, Стефан Командарев и сценаристът Симеон Венциславов работят проекта години наред, участват в специални европейски програми за развитие на филмови сценарии, откъдето получават помощта на световни консултанти по писане на филмови истории. А вдъхновението за нея идва отново от живия живот, от съществуването ни тук и сега в България от 21 век. „Нямаме амбицията да покриваме всички теми от нашата действителност“ – казва Стефан Командарев. Конкретно в новия си филм той се фокусира върху това какво се случва с поколението на нашите майки и бащи, живеят ли те така, както заслужават.



„Отношението на едно общество към възрастните хора е изключително показателно за състоянието, в което се намира самото общество. Ключовата дума в случая е достойнство. Тоест, не е достойно едни хора, които са работили честно и почтено целия си живот, които са ни отгледали, да не могат да си позволят елементарни, базисни неща като да им е топло вкъщи, добра храна, културен живот. Тук не говоря за ваканции на екзотични места, говоря за базисни неща като да си купиш интересна книга, когато тя излезе на пазара, за това да можеш да отидеш на театър, на опера, на кино. Всичко това влиза в графа достоен живот, в който ти се чувстваш пълноценен.“



Филмът „Ало“ е копродукция между България, Франция и Германия, а продуцент отново ще бъде Катя Тричкова, с която режисьорът работи през последните 10 години. Една от важните снимачни локации е апартамент в Шумен, където живее главната героиня, а през прозорците му се вижда паметникът „Създатели на българската държава“. Ирония или не – всеки ще прецени сам.

Редактор: Весела Кръстева /по интервю на Миглена Стефанова, БНР-Шумен/

Снимки: facebook/stephan.komandarev

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14