Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Стефан - усърден в служението, образец на милосърдието

Тропар за светеца

Снимка: архив

Днес е денят на Св. Стефан, един от първите дякони (свещенослужители) по времето на ранното християнство. Живял през I век, осъден заради християнската си вяра, той е убит мъченически с камъни „от ръцете на беззаконници“, както се казва в тропара, който се изпълнява на този ден. Отправил се към Бога, отново според църковния текст, светецът изрекъл: „Господи, не им зачитай този грях!“. Св. Стефан е първият християнски мъченик.

„С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,

и си изобличил нечестието на мъчителите,

с камъни убит от ръцете на беззаконници,

венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,

като си казал: Господи, не им зачитай този грях!“

В деня, в който православието почита паметта му, ви предлагаме „Тропар на Свети първомъченик и архидякон Стефан“ от българския композитор Георги Попов, изпълнява Певческо дружество „Славянска беседа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58