Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ продължават с българо-американска програма

Световна премиера на творба от Георги Арнаудов

Снимка: Pixabay

На 15 декември в залата на Българското консулство в Ню Йорк трио „Арам“ ще представи произведения от български и американски композитори. Емали Тело – кларинет, Грейс Кулидж – цигулка и Лора Ал-Ахмад – пиано ще изпълнят творби от Джордж Гершуин, Флорънс Прайс, Самюъл Барбър – Соната за пиано, Петър Христосков, Лора Ал-Ахмад.

Трио „Арам“

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ е фестивал, представящ класическа и съвременна камерна музика в изпълнение на известни български и чуждестранни изпълнители. Заради пандемията в последно време концертите се провеждаха онлайн, но от края на октомври традицията беше възстановена. Фестивалът е създаден от Павлина Доковска, която в началото ръководеше организацията. През последните години щафетата пое Лора Чекоратова, в сътрудничество с Анна Стойчева и още няколко наши сънародници.

През годините са участвали десетки наши музиканти, сред които и радиоквартет MusicAnts, който откри петия сезон с концерт в Carnegie’s Weill Recital Hall. 

Предстоящото събитие е организирано от Лора Ал-Ахмад в чест на Павлина Доковска. А в програмата ще бъде представено за първи път произведението „Седем и една нощи“ от Георги Арнаудов – изпълнението е световна премиера.

Георги Арнаудов

Творбата е вдъхновена от „Седем нощи“ на Хорхе Луис Борхес, разказва композиторът. Преди време Лора Ал-Ахмад – българска пианистка и композитор в Ню Йорк, споделя с Георги Арнаудов, че организират концерт от български и американски автори.

„Искаха да включат произведение за соло кларинет, научих от Лора, която познавам отдавна. Но решихме, че е по-добре да се направи нещо за трио – разказва Георги Арнаудов. – Точно в този момент си водех кратки бележки за подобно произведение, инспирирано от „Седем нощи“ на Борхес. Това е една фикция, поетична фантазия върху различни теми, избрани от писателя – човешките кошмари, сънища, будизма, поезията, слепотата, Кабала… Опитах да пренеса поетични ходове от текста в музикалното произведение, както и да пробвам съвсем нови техники на писане. Много е любопитен съставът – цигулка, бас кларинет и пиано. Интересен е този начин на работа – дистанционно. Чрез новите медии, в новата ситуация, можеш дори да репетираш от разстояние. Музикантите започнаха да ми изпращат отделни фрагменти, нанасяхме корекции. Представянето на българска музика, участието на български музиканти в това събитие, както и цялата концертна поредица в Ню Йорк, е нещо наистина прекрасно. Иска ми се да кажа и още нещо – видяхме, че светът се оказа силен и въпреки пандемията хората организират концерти, правят изкуство, не спират да търсят нови пътища и начини на мислене. Независимо от тежката ситуация, ние имаме възможности да се справим и трябва да си дадем сметка за това!“

Лора Ал-Ахмад свири сонатата на Барбър, включена в концерта.


Снимки: личен архив

Още от категорията

"Откакто ти" – пролетно откровение на Преслава Пейчева

Преслава Пейчева не спира да записва нови песни – вече е факт последният ѝ сингъл "Откакто ти" с подчертано клубно звучене. Освен изпълнител, в него тя отново е автор на текста и съавтор на музиката с Ясен Велчев, с когото са заедно и..

публикувано на 31.05.23 в 09:05

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на..

публикувано на 29.05.23 в 09:38

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05