Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ продължават с българо-американска програма

Световна премиера на творба от Георги Арнаудов

Снимка: Pixabay

На 15 декември в залата на Българското консулство в Ню Йорк трио „Арам“ ще представи произведения от български и американски композитори. Емали Тело – кларинет, Грейс Кулидж – цигулка и Лора Ал-Ахмад – пиано ще изпълнят творби от Джордж Гершуин, Флорънс Прайс, Самюъл Барбър – Соната за пиано, Петър Христосков, Лора Ал-Ахмад.

Трио „Арам“

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ е фестивал, представящ класическа и съвременна камерна музика в изпълнение на известни български и чуждестранни изпълнители. Заради пандемията в последно време концертите се провеждаха онлайн, но от края на октомври традицията беше възстановена. Фестивалът е създаден от Павлина Доковска, която в началото ръководеше организацията. През последните години щафетата пое Лора Чекоратова, в сътрудничество с Анна Стойчева и още няколко наши сънародници.

През годините са участвали десетки наши музиканти, сред които и радиоквартет MusicAnts, който откри петия сезон с концерт в Carnegie’s Weill Recital Hall. 

Предстоящото събитие е организирано от Лора Ал-Ахмад в чест на Павлина Доковска. А в програмата ще бъде представено за първи път произведението „Седем и една нощи“ от Георги Арнаудов – изпълнението е световна премиера.

Георги Арнаудов

Творбата е вдъхновена от „Седем нощи“ на Хорхе Луис Борхес, разказва композиторът. Преди време Лора Ал-Ахмад – българска пианистка и композитор в Ню Йорк, споделя с Георги Арнаудов, че организират концерт от български и американски автори.

„Искаха да включат произведение за соло кларинет, научих от Лора, която познавам отдавна. Но решихме, че е по-добре да се направи нещо за трио – разказва Георги Арнаудов. – Точно в този момент си водех кратки бележки за подобно произведение, инспирирано от „Седем нощи“ на Борхес. Това е една фикция, поетична фантазия върху различни теми, избрани от писателя – човешките кошмари, сънища, будизма, поезията, слепотата, Кабала… Опитах да пренеса поетични ходове от текста в музикалното произведение, както и да пробвам съвсем нови техники на писане. Много е любопитен съставът – цигулка, бас кларинет и пиано. Интересен е този начин на работа – дистанционно. Чрез новите медии, в новата ситуация, можеш дори да репетираш от разстояние. Музикантите започнаха да ми изпращат отделни фрагменти, нанасяхме корекции. Представянето на българска музика, участието на български музиканти в това събитие, както и цялата концертна поредица в Ню Йорк, е нещо наистина прекрасно. Иска ми се да кажа и още нещо – видяхме, че светът се оказа силен и въпреки пандемията хората организират концерти, правят изкуство, не спират да търсят нови пътища и начини на мислене. Независимо от тежката ситуация, ние имаме възможности да се справим и трябва да си дадем сметка за това!“

Лора Ал-Ахмад свири сонатата на Барбър, включена в концерта.


Снимки: личен архив

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10
Борислав Славов

Български композитор с наградата за "Най-добра музика" на BAFTA

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда за "Най-добра музика" в тазгодишното 20-о издание на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA GAMES AWARDS, съобщи БНР "Хоризонт". Славов..

публикувано на 12.04.24 в 15:17
Снимка: facebook.com/LidiaGanevaOfficial

"Няма да се променя за теб"

Доказала таланта си още като дете, когато едва в трети клас представи България на Детската Евровизия в Малта, по-късно и с успешното си участие в "Гласът на България", вече 18-годишната Лидия Ганева се развива като обещаваща млада певица. И въпреки че..

публикувано на 11.04.24 в 10:15