Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ продължават с българо-американска програма

Световна премиера на творба от Георги Арнаудов

Снимка: Pixabay

На 15 декември в залата на Българското консулство в Ню Йорк трио „Арам“ ще представи произведения от български и американски композитори. Емали Тело – кларинет, Грейс Кулидж – цигулка и Лора Ал-Ахмад – пиано ще изпълнят творби от Джордж Гершуин, Флорънс Прайс, Самюъл Барбър – Соната за пиано, Петър Христосков, Лора Ал-Ахмад.

Трио „Арам“

„Български концертни вечери в Ню Йорк“ е фестивал, представящ класическа и съвременна камерна музика в изпълнение на известни български и чуждестранни изпълнители. Заради пандемията в последно време концертите се провеждаха онлайн, но от края на октомври традицията беше възстановена. Фестивалът е създаден от Павлина Доковска, която в началото ръководеше организацията. През последните години щафетата пое Лора Чекоратова, в сътрудничество с Анна Стойчева и още няколко наши сънародници.

През годините са участвали десетки наши музиканти, сред които и радиоквартет MusicAnts, който откри петия сезон с концерт в Carnegie’s Weill Recital Hall. 

Предстоящото събитие е организирано от Лора Ал-Ахмад в чест на Павлина Доковска. А в програмата ще бъде представено за първи път произведението „Седем и една нощи“ от Георги Арнаудов – изпълнението е световна премиера.

Георги Арнаудов

Творбата е вдъхновена от „Седем нощи“ на Хорхе Луис Борхес, разказва композиторът. Преди време Лора Ал-Ахмад – българска пианистка и композитор в Ню Йорк, споделя с Георги Арнаудов, че организират концерт от български и американски автори.

„Искаха да включат произведение за соло кларинет, научих от Лора, която познавам отдавна. Но решихме, че е по-добре да се направи нещо за трио – разказва Георги Арнаудов. – Точно в този момент си водех кратки бележки за подобно произведение, инспирирано от „Седем нощи“ на Борхес. Това е една фикция, поетична фантазия върху различни теми, избрани от писателя – човешките кошмари, сънища, будизма, поезията, слепотата, Кабала… Опитах да пренеса поетични ходове от текста в музикалното произведение, както и да пробвам съвсем нови техники на писане. Много е любопитен съставът – цигулка, бас кларинет и пиано. Интересен е този начин на работа – дистанционно. Чрез новите медии, в новата ситуация, можеш дори да репетираш от разстояние. Музикантите започнаха да ми изпращат отделни фрагменти, нанасяхме корекции. Представянето на българска музика, участието на български музиканти в това събитие, както и цялата концертна поредица в Ню Йорк, е нещо наистина прекрасно. Иска ми се да кажа и още нещо – видяхме, че светът се оказа силен и въпреки пандемията хората организират концерти, правят изкуство, не спират да търсят нови пътища и начини на мислене. Независимо от тежката ситуация, ние имаме възможности да се справим и трябва да си дадем сметка за това!“

Лора Ал-Ахмад свири сонатата на Барбър, включена в концерта.


Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15