Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат засилване на военното присъствие на НАТО в България

ген. Тод Уолтърс
Снимка: архив

Ген. Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа е предложил да се разшири присъствието на алианса в България и Румъния. Според сп. Der Spiegel на видеосреща американският генерал е призовал разширяването да е по модела приложен в Полша и балтийските страни.

Според Уолтърс това не е провокация, а необходимо „презастраховане“, като не се нарушава Основополагащият акт Русия-НАТО и войските ще бъдат разположени на ротационна основа, а не за постоянно. Темата ще се обсъжда на следващата среща на министрите на отбраната.

Според Der Spiegel, докато страните от Източна Европа са приветствали идеята Германия е реагирала сдържано на плана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12