Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коледарски благословии за здраве и берекет

Снимка: архив

Магическият звук на гайдата, завладяващият ритъм на коледарските песни, силата на коледарските наричания – всичко това е част от обредите за защита на общността, за осигуряване на здраве и благополучие. Дори кръгът, който описват при обиколката си из селището мъжките дружини в Коледната нощ. Затова коледарите били посрещани като скъпи и очаквани гости, а хората вярвали, че сполуката ще подмине къщата, в която не са звучали техните песни и наричания.

В известен смисъл, у нас обичаят е жив и до днес, особено там, където паметта за него се пази отдавна, а и почти всички в селището се познават. Различно е в големия град, разбира се, и извън границите на България, където нашите сънародници по свой начин спазват традициите. За тях, както и за всички приятели на Радио България, подбрахме няколко автентични коледарски песни, с които да посрещнат „добри гости коледари“.


За пълни хамбари с жито по Петровден (сърпар месец – от сърп), пълни кошници с грозде по Кръстовден (гроздар месец), пълни бъчви с руйно вино и пълни кошари с вакли агнета наричат коледарите от с. Щръклево, Русенско. Песента се изпълнява за благополучие на всички в дома. Текстът разказва как се хвалят и надхвалват равната нива, бялата лоза и ваклата овца, че ще се отплатят на стопаните с жито, грозде, руйно вино и пълни кошари.


Знаем, че коледарите имат благопожелание за всеки от дома. Песента „Задрънчало ясно звънче“ е предназначена за „млада буля“:

„Задрънчало ясно звънче, Коладе, Коладе ле.

Не ми било ясно звънче, най е било млада буля….

Тебе пеем, Коладе, Коладе ле, млада буля.

Тебе пеем, Бога славим!“


„Свети Петър лозе сади, свети Петър и Димитър…“. Сред лозето - череша, от черешата светците свиват ведро, което пълнят с вино. Върху виното – златна пяна. Сокол от небето грабва златната пяна, за да я отнесе при майстори – да излеят три чаши. Първа чаша – Божа майка, втора чаша – свет Василя, трета чаша – свет Ивана… Тази песен от Сливенския край е събрала няколко от светците-закрилници, както и Богородица, често възпявани в коледарските песни.


Коледарите щедро са посрещани с вино, сушени плодове и пр. Стопаните ги даряват с краваи, месо, сланина, суджуци… С тях ще си направят богато угощение, ще участват и в общоселското хоро, което традиционно се извива в деня на Коледа.

Нека всички добри коледарски благословии да достигнат до вас и вашите близки, до домовете и сърцата ви, скъпи приятели на Радио България! Светли празници и щастливи бъдни дни!


Още от категорията

Атанас Кателиев с видео към "Един за друг"

Младият певец Атанас Кателиев наскоро представи видеото към песента "Един за друг". Тя е сингъл от първия му албум, излязъл през 2021 г. Атанас всъщност е инженер по образование – завършил е автоматизация, информационни и компютърни управляващи..

публикувано на 18.05.22 в 09:50

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04