Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Капачки за бъдеще“ – приказката продължава

Снимка: Facebook/kapachkizabudeshte

Спомняте ли си онази народна приказка „Сливи за смет“ от детството, в която един българин, за да реализира житейската си цел, заменя сливи срещу смет, събрана в домовете на неговите съселяни?

Подобна е и идеята на една от най-успешните кампании, която от 4 години твори чудеса в България. Нарича се „Капачки за бъдеще“, защото срещу изхвърляния от нас пластмасов боклук – в случая капачки, кампанията помага на страдащото от хроничен недоимък здравеопазване. И понеже със стотинките от капачки няма как помощта да стигне за всички болници, организаторите на кампанията я насочват към най-малките, които носят надежда за цялата ни нацията.

Целта е „да няма болница, в която най-новият кувьоз да е от миналия век“ – казват организаторите на кампанията и са щастливи, че с много труд и повсеместни кампании са успели да „пенсионират“ кувьозите от 80-те години на м.в., с които няма как да дойде на бял свят едно по-щастливо бъдеще. „Но това трябва да е отговорност изцяло на управляващите държавата в последните десетилетия“ – отбелязват хората-двигател на благотворителната инициатива.

Кампанията обаче има и своите самоуверени критици, които пишат в социалните мрежи: „това с кувьозите е голяма глупост, за какво са ни те, като няма лекари в България?” Това е факт – България има недостиг на медицински кадри и той ще става все по-сериозен, за съжаление, но с парите на „Капачките“ не се оборудват нови болници, а просто се подменя неработеща техника, отговарят инициаторите на кампанията.

Благодарение на всеки, който помага на „Капачки за Бъдеще” в 36 болници лекарите в неонаталните отделения вече работят с поне малко по-модерна и адекватна за нашето време апаратура. Освен думи на благодарност в очите на медиците неведнъж е имало издайнически сълзи от радост, че са дочакали така нужната техника. „Като няма достатъчно лекари в България, означава ли, че трябва да оставим тези, които са избрали да останат и да се борят за здравето на българските деца, да продължават да работят с допотопна техника?“ – казват от екипа на „Капачки за бъдеще“. И си спомнят видяното в малки градове като Мадан и Велинград, където честа практика било да транспортират недоносените бебета, увити в одеяло и гушнати от някоя акушерка на задната седалка в стар автомобил. Така отнасяли новия живот до друг град, където още имало работещ кувьоз. За щастие кампанията с пластмаса за рециклиране успя да промени поне тази картина. „Резултатите, които ние постигнахме през последните 4 години, са повече от мотивиращи“ – казва „моторът“ на инициативата Лазар Радков:

„Само първите две години ние успяхме да подновим всички стари и неработещи кувьози в България – в 22 болници. Поставихме си за цел от началото на 2020г. да няма нито една болница, в която кувьозът да е от миналия век. Успяхме да го постигнем. През 2020 г. помогнахме на още 14 болници в 14 града за нова апаратура в родилните отделения.


В края на 2020 г. обявихме, че започваме кампания за закупуване на детска неонатална линейка. Оказа се, че в държавната „Бърза помощ“ няма нито една подобна кола. Октомври месец т.г. дарихме първата детска линейка в Пловдив и тя вече обслужва Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска и Смолянска област. Инвестицията в нея е 200 хил. лв. В София има две, но те са закупени със средства на други благотворителни инициативи. Следващата ни цел е да осигурим още две – за Северна България, предстои да проучим как стоят нещата и в останалата част от страната. Принципът е, че една линейка трябва да обслужва между 4 и 6 области.“

„Капачки за бъдеще“ има и още една безспорна заслуга, благодарение на събраните капачки, младите българи започнали да си дават сметка, колко много пластмаса отива в боклука. Освен че събират всяка капачка като ценно съкровище, много хора правят усилия за ограничаване потреблението на пластмаса. Българите зад граница също се включват в кампанията, като носят торби с капачки, прибирайки се в родината.

Диана Георгиева, която живее във Франция казва, че избягва да купува храна в пластмасови опаковки.

„Впечатлена съм как на места в България има сборни пунктове за капачки. Като си идвам в родината, а и тук във Франция, не купуваме бутилки от пластмаса. Даже синът ми наскоро ме питаше събраните капачки за какво ги използват. Може би децата не знаят, че това е материал, който може да се използва няколко пъти след рециклиране. Тук в нашето училище различни асоциации правят подобни кампании, а парите отиват за подпомагане на деца с проблеми. А иначе е хубаво, че има инициативи, които обединяват хората, но в същото време те не трябва да ги подтикват да използват още повече пластмасата.“

Снимки: Facebook/kapachkizabudeshte

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30