Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна трапеза и човешка добрина за нуждаещите в Кърджали

Снимка: архив

За 17-та поредна година обществената трапезария към храм „Свето Успение Богородично“ в град Кърджали е готова да посрещне жадните и гладните, голите и босите и да им предложи уют и топла храна в най-свелия християнски празник Коледа. „Когато започнахме, а и допреди година-две, при нас идваха средно около 120 души, но постепенно числеността им намаля и в момента броят на нуждаещите се е около 60“- каза пред БНР-Кърджали отец Боян Саръев от храма. Всеки, който е потропал на вратата ни за помощ сме му отворили и помогнали без значение от религията, която изповядва, националност, възраст или проблеми, които има, допълни свещеникът. Обществената трапезария е на самоиздръжка - с приходите от гостоприемницата към храма, която е отворена през топлите месеци от годината, се плащат битовите сметки и заплати на персонала в трапезарията. Не липсват и частни дарения както финансови, така и под формата на хранителни продукти, за което отец Саръев е много признателен. Благодарение на тях имаме възможността да помагаме на хората в нужда, казва той. 


Нашата кухня не е просто място, където ние, да кажа на жаргон, отбиваме номера просто да нахраним социално слаби хора. Ние ги засищаме с качествена и топла храна. И тази година Коледната ни трапеза ще бъде богата и хубава. Но искам да пожелая на слушателите ви да не се вторачват толкова много върху материалната същност на празника, в това какво ще сложат на масата си и какви подаръци ще си разменят. А да обърнат повече внимание на духовната същност на Коледа. На това, че се е родил младенецът, че Бог е проявил своята велика милост и е изпратил своя първороден син тук, на Земята, и всеки, който вярва в Него да има живот вечен!“

В манастира на отец Боян Саръев „Св. Успение Богородично“ се намира единствената в България частица от Светия кръст, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 година.

Съставил: Весела Кръстева 

Снимки: архив, БНР-Кърджали

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45