Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 - щастлива година в личен план за българите и лоша за страната

Снимка: архив

Въпреки, че изпращаме година, доминирана от Covid-пандемия, икономическа несигурност и политическа нестабилност, повече от половината българи (55%) заявяват, че са били щастливи през 2021 г. Това показват резултатите от изследване на социологическа агенция „Тренд“, по поръчка на столичния всекидневник „24 часа“, проведено в периода между 1 и 7 декември. От допитването става ясно, че младите в най-голям дял заявяват, че са били щастливи (близо три четвърти), докато хората над 70 години по-скоро определят себе си като нещастни през изминаващата година. В общосоциален план едва 14% от анкетираните определят отминаващите 12 месеца за добри за България, докато 79% споделят, че годината е била лоша за страната ни. За сметка на това, в личен план, превес вземат положителните оценки – 46% от анкетираните, предимно по-младите и по-богати наши сънародници, оценяват годината като добра за тях, докато 42% я определят като лоша.

Пандемията и съпътстващите проблеми около нея са променили видимо оценките на българите за последните две години в негативна посока, отчитат социолозите. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочи, че през тази годината хората у нас са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г.

Въпреки всичко българите са оптимистично настроени за предстоящата 2022 г.. Два пъти повече - 47% от запитаните, са на мнение, че България я очаква по-добра година, за сметка на тези, които прогнозират лоша година за страната ни
(24%).  В личен план тенденцията се запазва, като 52% заявяват, че очакват по-добра година за себе си, а само 18 на сто са песимисти по отношение на предстоящите нови 12 месеца. 

Съставил: Весела Кръстева 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15