Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската теснолинейка се превърна в "галерия на колела" за Коледа

Мотиви от България и 19 държави красят влакчето

9
Снимка: личен архив

Няколко кръгли годишнини на обществения транспорт в България провокираха талантливата художничка Петя Илиева да представи пред българска публика културите на различни страни, тяхното изкуство, традиции, празници, исторически събития. Две необичайно „облечени“ превозни средства от обществения транспорт вече се движат по улиците на София, като част от ежегодната инициатива Art4Diplomacy („Изкуство за дипломация”). В края на Европейската година на железопътния транспорт в „галерия на колела“ се превърна и единствената действаща теснолинейка в България.

„Идеята се роди още през март, когато видях влакчето с четирите зелени вагончета и веднага си го представих като ярка цветна приказка, която привлича вниманието на хората и ги кара да се усмихват – разказва Петя Илиева. – Сключихме споразумение с БДЖ и те ни предложиха безвъзмездно външните метални части на вагона-бистро, и заедно с дипломатическите мисии на 19 държави изработихме и монтирахме изображения, за да запознаем местните жители и туристите с елементи от културата на близки и далечни страни, да предизвикаме самочувствието им, сравнявайки ги с българските.“

През 2021 година се навършиха 100 г. от решението и първата копка на единствената останала теснолинейка в България, както и 95 г. от нейното функциониране. Общата дължина, която изминава, прекосявайки три планини – Родопите, Рила и Пирин, е 125 км. Пътят ѝ започва от най-ниската гара – „Септември“ и стига до най-високата гара на Балканите – „Аврамово“, на 1267 м надморска височина сред живописните гледки на Родопите. Заради пейзажа и теренните особености линията е известна като „Алпийската железница на Балканите“.


В идеята за обагрянето на планинското влакче се включват посолствата на Финландия, САЩ, Азербайджан, Полша, Аржентина, Ирландия, Косово, Португалия, Мароко, Индонезия, Германия, Италия, Дания, Южна Африка, Австрия, Швейцария, Испания, Молдова и Израел. Шест от тях са част от инициативите на Петя Илиева за първи път:

Всяка от участващите държави е важен стратегически или икономически партньор за България. С много от тях тази или следващата година отбелязваме кръгли годишнини от съвместната ни дейност – казва Петя Илиева. – Дания, горд наследник на викингите, представя върху влака руническите камъни Йелинг (паметник на ЮНЕСКО), историята на първия викингски крал, който приема християнството и митично същество от това време.

Върху „галерията на колела“ ще може да се насладите на хармоничен колаж на певици от Южна Африка в традиционно облекло и български родопски певици.


Молдова се представя с шевицата „дървото на живота“.

Австрия показва изработен във Виена копринен тапет, характерен за Шьонбрун, който по нищо не отстъпва на българските, макар и памучни, тъ́кани.

Израел ни запознава с мозайка от римска вила в Ципори, датирана към III век - Мона Лиза от Галилея.

Аржентина участва с традиционното облекло пончо. Десенът му е с мотиви, които са характерни и за нашите килими.“


Швейцария участва с ново изображение, което показва тяхното национално изкуство – пресъздаване на сложни разказвателни картини само със средствата на ножица и бяла хартия. Между прозорците на влака са поставени навуща – неотменен елемент от българското мъжко облекло.

„Посланието на тази инициатива е същото, което отправям с цялата дейност на „Изкуство за дипломация“ – междукултурен диалог. Всички хора, всички народи сме повече еднакви, отколкото различни, а в различията трябва да виждаме очарование, трябва да търсим националните духовни богатства, а не противоречия и конфликти. Изкуството, културата и информираността са сигурните мостове между народите“ – категорична е Петя Илиева.

Живописните мотиви ще красят вагона-бистро на теснолинейката до 7 април 2022 г.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Няма регистрирани починали с Covid през денонощието

13 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват с 47 спрямо ден по-рано. Над 69,2% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 1,5% от направените 875  теста, при 2% на показателя в събота сочи порталът..

публикувано на 29.01.23 в 08:44

Отлетя още един незабравим глас на БНР и Радио България

След продължително боледуване почина Игнат Димитров, дългогодишен радиоводещ и един от най-разпознаваемите гласове в програмите на български език на Радио България.   Повече от 35 години гласът му звучеше и по програма „Хоризонт“, всеки ден след 15:00..

публикувано на 28.01.23 в 18:05

Най-много българи в ЕС има в Германия, Испания и Италия

Най-многобройната българска общност в Европейския съюз, която се състои от 410 885 души, живее в Германия, съобщава БГНЕС. Следват сънародниците ни в Испания – според официалните данни те наброяват 118 120 души, а неофициалната статистика ги определя..

публикувано на 28.01.23 в 14:53