Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ямболското буйно хоро на коледарите зарежда с добро настроение млади и стари

Ямболски коледарски буенек
Снимка: интернет

Повече от столетие, в дните на Бъдни вечер и Рождество Христово, коледарите в Ямбол заиграват в ритъма на отривист танц, наречен коледарски буенек. Традицията е единствена в България и от години приковава интереса на етнографи и краеведи. Възникнал в най- стария ямболски квартал Каргон, коледарският буенек е защитен от община Ямбол пред Патентното ведомство като запазена марка на ямболци. Коледарите са облечени с войнишки брич, бяла риза, елек, ботуши с шпори и кожен калпак, обкичен с пуканки и чемшир. Заедно те изпълняват в синхрон красивия буен танц, в права редица, тропайки с крака, удряйки ботуши, при което се разнася звънът на шпорите, а дружните им викове огласят квартала. Танцът буенек е заимстван от лазарските танци, като е допълнително адаптиран за мъжко изпълнение. Счита се, че характерният коледарски буенек, сродява момковия и моминия лазарски цикъл.

Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05