Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуметрова прозрачна сфера на наши визуални артисти предизвиква минувачите по Pont des arts в Париж

Снимка: БКИ в Париж

От 28 декември до 14 януари 2022 г. Българският културен институт в Париж представя проекта „Лични граници“ на визуалните артисти Ялмур и Юлиан Станкулови. 

Експозицията проследява експеримента на двамата творци, които в последния месец на 2021 г. осъществиха пърформанса си на едно от култовите места в Париж – Pont des arts (Моста на изкуствата) в близост до Лувъра. 

В двуметрова прозрачна сфера Юлиан прави опит да копира буквално образите и действителността, която наблюдава отвътре навън. 

В отделно видео пък Ялмур документира случващото се.

Оказва се, че във вътрешността на сферата всяко движение и вдишване на Юлиан води до разминаване на нарисуваните от него линии с действителните образи отвън. Това прави точното възпроизвеждане на обективната реалност абсолютно невъзможно.

Вижте видеото от експеримента на Ялмур и Юлиан на Pont des arts!:

„Лични граници“ е директна отпратка към идеята за човешката субективност и неизбежното съществуване в рамките на личните ни светове и възприятия.


Ялмур е родена в Истанбул, завършва живопис в „Çanakkale Onsekiz Mart University“ и специализира в Националната художествена академия в София. Твори основно в областта на живописта, посредством смесването на класически и съвременни техники, разработвайки темите за чувствителността и сетивността през погледа на съвременната жена.

Юлиан завършва Национална Художествена Академия в София и продължава образованието си в Kent State School of Art (САЩ) и Mimar Sinan University (Турция). През годините експериментира с различни техники и форми на живопис, скулптура и фотография.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Български културен институт в Париж  и  yandy.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35